Ciasteczka z kaszy manny

Małe co nieco to powiedzenie, które bardzo pasuje do ciasteczek z kaszy manny. Cienkie, chrupiące, bardzo maślane i gdyby nie „strzelający” cukier podczas jedzenia, trudno by było uwierzyć, że coś jemy. Długo są świeże, nie tracą swojej chrupkości. Warto je mieć pod ręką, gdy siadamy z filiżanką kawy.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 14 zł średni wysoka 1000

Składniki:

  • 3/4 kostki masła,
  • pół szklanki cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/3 szklanki kaszy manny,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 1/3 zmielonych migdałów,
  • 3 łyżki brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, miękkiego masła, proszku do pieczenia, kaszy manny, zmielonych migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto.

Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkować na grubość pół cm.

Wykrawać niewielkie kółka, każde smarować rozkłóconym jajkiem, obtaczać z jednej strony brązowym cukrem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni od 10 do 15 minut.

Jak podawać?

Podawać z gorącym mlekiem, kakao, kawą lub herbatą.