×

1

Chlebek grillowany

Inne
Pieczywko z grilla zwykle sprawia kłopot. Pokrojone na kromki zajmuje na ruszcie miejsce ważniejszym potrawom, jak karkówka czy kiełbasa, trzeba je stale pilnować i przestaje być smaczne już chwilę po zdjęciu z grilla. Idealnym rozwiązaniem jest płaski chlebek typu ciabatta przekrojony na pół i wypełniony pysznymi dodatkami. Owinięty w folię aluminiową może spędzić na ruszcie więcej czasu, można go przełożyć na drugą stronę i nadaje się do jedzenia znacznie dłużej niż grillowane kromki.
Porcje: 4
Koszt: 7 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1 chlebek wenecki lub ciabatta,
  • 10 dag masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 łyżki siekanych świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, koperek, zielona pietruszka, itp.),
  • folia aluminiowa.

Jak przyrządzić?

Miękkie masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i siekanymi ziołami. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Chlebek kroimy na pół i każdą z połówek lekko nacinamy. Nacięcia wypełniamy masłem ziołowym. Połówki łączymy, całość zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na rozgrzany grill na 20 minut, po 10 z każdej strony.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • gość 13.06.2014, 11:00
    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie m... Więcej
    2
    0 | 2