×

35

Arrabbiata

Pizza i włoskie
Włoski sos z arabską duszą. Zdominowana smakiem i aromatem chili zadowoli wielbicieli pikantnej kuchni. To sposób aby w pół godziny wyczarować danie prosto z włoskiej trattorii. Ze względu na ostry smak i prostotę w przygotowaniu Arrabbiata to ulubione danie mężczyzn. Idealny pomysł na kolację we dwoje przygotowaną przez niego. Czerwone wino jest świetnym dopełnieniem takiej kolacji. Gorąca atmosfera – murowana.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • 30 dag makaronu,
  • 45 dag dojrzałych pomidorów (lub 40 dag pomidorów z puszki),
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • sól.

Jak przyrządzić?

Pomidory myjemy, parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

Boczek kroimy w drobne kawałki i podsmażamy. Odstawiamy go na chwilę.

Tymczasem oliwę podgrzewamy na patelni, rumienimy na niej pokrojony drobno czosnek przez kilka sekund, następnie dodajemy pomidory.

Papryczkę drobno kroimy i wrzucamy do pomidorów. Dodajemy boczek, solimy.

Dusimy wszystko pod przykryciem przez czas potrzebny do ugotowania makaronu. Może to być spaghetti lub penne, ważne, żeby odlać makaron w odpowiedniej chwili. Potrawa jest smaczna tylko, gdy makaron będzie półtwardy (al dente).

Im dłużej będziemy dusić sos, tym ostrzejszy nam wyjdzie.

Po odcedzeniu makaronu nakładamy go na talerz i polewamy sosem. Posypujemy startym parmezanem. Arrabbiatę podajemy bardzo gorącą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (35 komentarzy)

  • Purcel 16.07.2008, 17:29
    Robie podobny, tylko dodaje szynkę i bez papryczki, ale ten przepis przypadł mi bardziej do gustu
    1
    1 | 0
  • ania85 16.07.2008, 18:26
    dla mnie to wyglada bardziej wlosko niz arabsko
    1
    1 | 0
  • ja tam dodaje 16.07.2008, 18:27
    jeszcze harrise,ale nie kazdy lubi hardcore.
    1
    1 | 0
  • Docent Krzysztof 16.07.2008, 18:39
    a można to jeść z ziemniekami???bo ja bez ziemniaków nie mogę...
    1
    0 | 1
  • Marta młoda żona 16.07.2008, 18:41
    Przepraszam,jak się rozplątuje ten makaron,rzeby go równo podzielić na porcję?
    0
    0 | 0
  • Zmęczona Życiem 16.07.2008, 18:42
    a na cholerę tam ten surowy pomidor?
    0
    0 | 0
  • Kucharz w Niebiesiach 16.07.2008, 18:45
    Mowie wam,ludzie!!!nie ma lepszej rzeczy niż czarne jagody! w pierohu abo nallesniku!!!
    1
    0 | 1
  • Siostra Patrycja 16.07.2008, 19:07
    No bójcie się Boga,żeby tu jakieś arabskie dania pokazywać a mało to polskich mamy? za niedługo tu nas te saraceny będa n... Więcej
    3
    1 | 2
  • An 16.07.2008, 19:37
    nie slyszalam zeby boczek mial cos wspolnego z kuchnia arabska, ktos w nazwe nie trafil :)
    1
    1 | 0
  • dziwak 16.07.2008, 20:02
    Dlaczego nuta arabska skoro stosowany jest boczek? poza tym przepis jest czystą kopią spaghetti robionego przez Oliviera. ... Więcej
    1
    1 | 0