Ananasowy mus jogurtowy

Coraz częściej owoce egzotyczne bywają znacznie tańsze od rodzimych. Trudno się nie skusić, gdy dojrzały, wielki ananas kosztuje 4-5 zł. I słusznie, bo to znakomita baza do deserów i zalecany w wielu dietach owoc, pełen witamin i słynnej bromeliny, enzymu przyspieszającego trawienie. Delikatny mus jogurtowy można przygotować także z ananasa z puszki i z innych owoców.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 10 zł średni średnia 500

Składniki:

  • 1 białko,
  • 1 ½ szklanki rozdrobnionego ananasa,
  • 5 dag cukru,
  • 1 dag żelatyny,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Jak przyrządzić?

Śmietankę krótko miksujemy na bitą.

Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody.

Białko ubijamy z łyżeczką cukru, a gdy będzie sztywne, dodajemy resztę cukru i powoli wlewamy jogurt, jednocześnie miksując.

Masę łączymy z rozdrobnionymi owocami i żelatyną.

Dodajemy bitą śmietanę, delikatnie mieszamy i rozlewamy do salaterek.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak podawać?

Deser podajemy schłodzony, ozdobiony kawałkami ananasa.