163

Węglowodany. Jakie jeść, a jakich się wystrzegać.

Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu, pełnią jednocześnie wiele funkcji fizjologicznych w naszym organizmie, takich jak regulacja metabolizmu, w tym białek, dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelit, regulacja poziomu sytości i głodu.

Węglowodany są zdrowe dla układu trawiennego, lecz konsekwencje ich nadmiernego spożywania są już dla organizmu bardzo niekorzystne – zwłaszcza otyłość i cukrzyca, które pociągają za sobą kolejne, bardzo poważne schorzenia. Popularnym źródłem węglowodanów są ziarna: zboża, ryż, kukurydza, nasiona roślin strączkowych: groch, fasola, bób, soczewica, soja oraz rośliny okopowe: ziemniaki, buraki cukrowe.

Do tycia szczególnie przyczyniają się węglowodany w formie oczyszczonej. Uzyskuje się je z roślin jadalnych bogatych w węglowodany, które mechanicznie bądź podczas innych czynności preparujących zostały pozbawione błonnika i wielu innych składników, m.in. witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, wskutek czego ich wartość odżywcza została sprowadzona do „czystych” węglowodanów – cukrów prostych. Po zjedzeniu węglowodanów oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast spalony w trakcie wysiłku fizycznego, organizm wytworzy dużą ilość insuliny (co znacznie obciąża trzustkę – stąd powiązanie cukrzycy z dietą wysokowęglowodanową). Usunie ona nadmiar glukozy z krwiobiegu transportując ją do komórek, gdzie wskutek przemian metabolicznych zostanie zamieniona w tłuszcz. Dieta bogata w węglowodany oczyszczone prowadzi do otyłości, hypoglikemii, cukrzycy, nadciśnienia, chorób serca, nowotworów i wielu innych chorób...

Węglowodany oczyszczone najczęściej spotykane są w tych produktach:

biała mąka – białe pieczywo, ciasta, makaron, biały ryż, płatki kukurydziane, popcorn, ziemniaki (naturalnie prawie czysta skrobia),

cukier rafinowany – słodycze, syropy, napoje gazowane, wiele przetworów, gdzie cukier służy jako środek konserwujący, dlatego należy wystrzegać się produktów zawierających cukier ukryty pod różnymi nazwami: syrop glukozowy, sacharoza, karmel.
Jeśli czujesz, że musisz zjeść coś słodkiego, spróbuj zastąpić słodycze surową marchewką, która wyrównuje poziom glukozy we krwi szybciej niż oczyszczone węglowodany, w tym rafinowany cukier, a przy tym utrzymuje na długo właściwe stężenie glukozy, nie powoduje wahań jego poziomu i tym samym nie powoduje obciążenia trzustki.

Właściwości marchwi są przykładem przewag węglowodanów nieoczyszczonych (zwanych często złożonymi) nad oczyszczonymi w kontekście zdrowego, racjonalnego, chroniącego przed otyłością odżywiania. Najogólniej można powiedzieć, że węglowodany nieoczyszczone są trudniejsze do strawienia, dzięki czemu pokarm jest trawiony dłużej, a energia z pożywienia jest uwalniana stopniowo. Kiedy spożyjemy węglowodany złożone: produkty pełnoziarniste - pełnoziarnisty chleb, owsianka, pełnoziarnisty ryż, kasze oraz warzywa – groch, fasola, bób, soja, soczewica, trawimy je stopniowo, toteż energia też uwalnia się z nich powoli i w większym stopniu na bieżąco jest spalana przez organizm. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że wyżej wymienione rośliny jadalne zawierają dużo błonnika – trudniejszego do strawienia rodzaju węglowodanów, który zawiera najważniejsze składniki wspomagające metabolizm, a jednocześnie zapobiega szybkiej syntezie węglowodanów w cukry. Szczególnie rośliny strączkowe są pomocne w odchudzaniu, gdyż nie powodują w zasadzie wcale wzrostu poziomu glukozy we krwi, którego nadwyżka – co już wyżej zostało powiedziane – jest przez organizm magazynowana w komórkach tłuszczowych.

Na zakończenie warto dodać, że brak ruchu prowadzi do zakwaszenia organizmu, co z kolei wzmaga apetyt na słodycze i oczyszczone węglowodany, np. w postaci białej bułki, makaronu, ciastek. Gdy więcej się ruszamy, w przeciwieństwie do tego, co starają się wmówić nam reklamy, odczuwamy mniejszą ochotę na słodkiego batona, niż gdy spędzamy cały dzień przed telewizorem.
Skomentuj

Komentarze (163)

  • babajaga5 29.07.2003, 07:31
    Na potwierdzenie tezy, że oczyszczone węglowodany prowadzą do otyłości jest moja obecna sylwetka. Dwa lata temu ważyłam 106... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ethnea 29.07.2003, 14:41
    A co panie powiedzą na tzw. dietę doktora Kwaśniewskiego?(węglowodany precz, dużo tłuszczów). Ja na niej nie jestem, bo mi ... Więcej
    0
    0 | 0
  • juz szczupla:) 30.07.2003, 22:05
    Dieta dr Kwaśniewskiego jest BAAAARDZO niezdrowa! Lekarze mowia juz o tym otwarcie. Ona obciaza prawie caly organizm, a utr... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ethnea 31.07.2003, 08:34
    No z tym cholesterolemsię nie zgodzę. Moja matka jest na tej diecie 3 lata, a jej przyjaciółka 4, albo 5. Widząc ich wyniki... Więcej
    0
    0 | 0
  • Izydka 31.07.2003, 17:49
    Chociaz wasze uwagi o ograniczeniu węglowodanów oczyszczonych sa słuszne, to przecież nie kazdy beadzie mogl je ograniczyc ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Ewka 01.08.2003, 10:48
    Niektórzy twierdzą, że dieta Kwaśniewskiego jest zabójcza. Nie zgadzam sie z tym, ponieważ tak sądzą ci, którzy nie przestr... Więcej
    0
    0 | 0
  • Eci - peci 01.08.2003, 11:24
    Co spala lepiej? Biganie czy jazda na rowerze (1H obie czynności).
    0
    0 | 0
  • Katherine 01.08.2003, 17:44
    Bieganie..a może by tak seks... to jest najlepsza kuracja odchudzająca:)))
    0
    0 | 0
  • paretos 02.08.2003, 21:36
    Jak ma się wiedzę na temat żywienia (nie teorię!), wówczas jest się zdrowym - organizm sam wyreguluję nadwagę, nie trzeba ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Elizabeth 02.08.2003, 21:54
    Ja również jestem na diecie Kwaśniewskiego i bardzo sobie chwalę. Nie wyobrażam sobie żebym miała teraz wrócić do mojego po... Więcej
    0
    0 | 0
Trwa ładowanie...

Pokaż więcej