16

Warto uważać na gluten w diecie, ale nie trzeba go eliminować

Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać – mówili eksperci podczas międzynarodowej konferencji "Your Diet, Your Health" w Warszawie.

Warto uważać na gluten w diecie, ale nie trzeba go eliminować

- Czy spożywanie produktów bezglutenowych przez osoby, które nie cierpią na celiakię jest uzasadnione? Jeszcze rok temu sam powiedziałbym, że to nie ma sensu – mówił dr Maciej Hałasa z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Dodał, że nie sugerowałby ścisłej diety bezglutenowej osobom zdrowym, które chciałyby poprawić swoje samopoczucie.

- Natomiast zdecydowanie każdemu polecałbym unikanie typowej zachodniej diety, opartej na wysoko przetworzonych produktach w rodzaju pełnego polepszaczy i wytwarzanego bez użycia zakwasu białego pieczywa. Ponieważ współczesny zamożny konsument oczekuje białego, puszystego pieczywa, uprawia się odmiany pszenicy o coraz większej zawartości glutenu - powiedział.

- Według wstępnych doniesień, dość dobrze udokumentowanych, ale nieprzetrawionych jeszcze przez medycynę, gluten działa na każdego, rozszczelniając połączenia pomiędzy komórkami nabłonka jelita, zwiększając jego przepuszczalność. Nie jest jeszcze jasne, czy rzeczywiście jest to szkodliwe - zaznaczył dr Hałasa. - Rozszczelnienie, za które odpowiada białko zwane zonuliną, jest zjawiskiem fizjologicznym – dzięki niemu dostajemy na przykład biegunki, gdy w jelicie pojawi się coś szkodliwego. Gluten pojawił się w ludzkiej diecie około 10 tys. lat temu wraz z rozpoczęciem uprawy zbóż. Jednak problemy z nim związane rozpowszechniły się dopiero kilkadziesiąt lat temu – wraz ze zwiększeniem jego zawartości w diecie - dodał.

Oczywiście nie wszystko, co oznaczone jest jako bezglutenowe można bezkrytycznie uznać za zdrowe - przyznawali eksperci. Aby bez glutenu uzyskać produkt o pożądanych cechach, często trzeba dodać czegoś innego. Lepsza jest żywność o niskim stopniu przetworzenia, na przykład pieczywo razowe.

Jak zaznaczali specjaliści, dla pacjentów z celiakią - chorobą, w której uwarunkowana genetycznie reakcja układu odpornościowego na gluten prowadzi do zaniku kosmków jelit - konieczna jest całkowita eliminacją glutenu z diety. Nie wystarczy nie jeść pieczywa pszennego, żytniego czy jęczmiennego – gluten zawiera bardzo wiele produktów wysoko przetworzonych – nawet nadziewane cukierki, jogurty czy piwo. Na szczęście rosnąca liczba zwolenników produktów bezglutenowych przyciągnęła zainteresowanie producentów żywności i ułatwiła życie chorym na celiakię. W wielu miastach można nawet zamówić bezglutenowe posiłki dostarczane do domu lub pracy albo pójść do bezglutenowej restauracji.

Przykładem pokarmu naturalnie bezglutenowego mogą być – obok ryżu, kukurydzy, ziemniaków, gryki czy prosa (szerzej znanego jako kasza jaglana) - pochodzące z Ameryki Południowej pseudozboża – amarantus (zwany też szarłatem) i quinoa (komosa ryżowa). Przy takiej samej kaloryczności zawierają znacznie więcej cennych składników (białka, żelaza, magnezu, witamin), a szarłat uprawiany jest już Polsce (nie tylko jako roślina ozdobna). (PAP)

pmw/ agt/

źródło: PAP
Skomentuj

Komentarze (16)

  • gość 12.09.2016, 19:07
    wyobrażałam sobie zawsze że sama dieta da mi dobry efekt. Nie szło jednak. Zaryzykowałam i zamówiłam Slimcea. W diecie NIC ... Więcej
    39
    7 | 32
  • gośćGOSTEK766 12.09.2016, 19:38
    CORAZ WIĘCEJ ŚWIŃSTWA ZJADAMY A SŁUŻBY ZA TO ODPOWIEDZIALNE NIC NIE ROBIĄ BO TO WPROWADZAJĄ ZAGRANICZNE MOLOCHY A TE W NASZ... Więcej
    36
    35 | 1
  • gośćjakis 12.09.2016, 21:34
    A ja wam mówię ...najzdrowsze są jogurty , jogobelle ,zzoty i danony..mówię wam , sama natura tak samo jak i mrożone piecz... Więcej
    32
    25 | 7
  • gość 13.09.2016, 06:08
    w sanepidzie odpowiedzialnym za jakość wyrobów , higienę tylko karuzela stanowisk.zero kontroli w przedsiębiorstwach.rozwi... Więcej
    10
    10 | 0
  • an na 13.09.2016, 08:35
    Chleba naszego,powszedniego daj nam dzisiaj.............
    5
    5 | 0
  • gość 13.09.2016, 09:57
    najlepsze pieczywo to domowe wersje: chleb orkiszowy, mieszany i inne domowe wyroby, polecam przepisy na blogu winoiser. co... Więcej
    7
    4 | 3
  • gość 13.09.2016, 15:31
    Mam nadzieję, że po tej Slimcei dostaniesz masakrycznej sraki, pieprzona spamerzyco za dychę.
    6
    6 | 0
  • gość 13.09.2016, 17:09
    Uwazac ale nie eliminować ? Kto te durne tematy wymysla?
    2
    2 | 0
  • Hipokrates-ka 13.09.2016, 18:41
    Gluten dziurawi jelita (zboza sa modyfikowane genetycznie GMO). Sa niebezpieczne dla ludzi. Dlatego sie je tak usilnie rekl... Więcej
    6
    6 | 0
  • gość 13.09.2016, 21:03
    Zaraz, zaraz,Dieta i gluten to się łączy w małych ilościach. Po całkowitej eliminacji glutenu i ponownym jego spożyciu doch... Więcej
    5
    5 | 0
Trwa ładowanie...