5

Różnorodne zboża w diecie niemowlęcia

Przez cały okres 1000 pierwszych dni życia, czyli w okresie od poczęcia do pierwszych lat życia dziecka, jego organizm jest szczególnie wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Również nadmiar lub niedobór składników odżywczych w diecie odgrywa istotną rolę w rozwoju malucha. Czego nie powinno więc zabraknąć w diecie niemowlęcia, aby była ona różnorodna i korzystnie wpływała na jego rozwój?

Już w okresie prenatalnym i w pierwszych latach życia ma miejsce proces zwany programowaniem żywieniowym. To, jakie produkty rodzice będą podawali dziecku, wpłynie na jego przyszłe nawyki żywieniowe i preferencje smakowe. Żywienie w początkowym okresie życia wpływa na rozwój układów oraz narządów w młodym organizmie, a co za tym idzie – kształtuje zdrowie dziecka zarówno teraz, jak i w przyszłości.

Rozszerzanie diety nie jest trudne

Przyszła mama dba o swoją dietę i tryb życia już na etapie planowania macierzyństwa, a także w ciąży. Już wtedy sposób jej żywienia wpływa na rozwój płodu. Po narodzinach, najlepszym dla dziecka sposobem żywienia jest, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), wyłączne karmienie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia. Po tym czasie eksperci zalecają kontynuację karmienia piersią do 2. roku życia lub dłużej przy jednoczesnym rozszerzaniu diety (proces ten rozpocząć należy nie wcześniej niż po ukończeniu 17 i nie później niż w 26. tygodniu życia malucha).1 Po pewnym czasie pokarm mamy nie jest już bowiem w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb rozwijającego się organizmu – czas wtedy poznać nowe smaki. Typowe pierwsze posiłki uzupełniające w diecie maluszka to: warzywa, owoce oraz kleiki i kaszki.

Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt w 1. roku życia rodzic decyduje co dziecko zje, kiedy i jak jedzenie będzie podane, a dziecko decyduje czy posiłek zje i ile zje.2

Bezpieczeństwo to podstawa

Organizm niemowlęcia i małego dziecka jest dużo bardziej narażony na występujące w żywności zanieczyszczenia niż organizm osoby dorosłej. Dlatego tak ważnym jest, aby podawać maluchom produkty dla nich przeznaczone, odpowiednio zbilansowane i pochodzące z zaufanych źródeł. Wynika to m.in. z właściwości wciąż dojrzewającego układu pokarmowego oraz większej wrażliwości na działanie substancji potencjalnie szkodliwych. Żywność przeznaczona dla najmłodszych musi spełniać wyjątkowo rygorystyczne normy np. w zakresie zawartości azotanów, mikotoksyn czy metali, znacznie bardziej restrykcyjne niż te dla żywości ogólnodostępnej. Proces uprawy zbóż musi być poddawany ścisłej kontroli –od zasiewu do żniw.

Różnorodne zboża

Zboża powinny pojawić się w diecie niemowlęcia po warzywach i owocach – ich konsystencja pomaga przejść dziecku od diety płynnej do bardziej stałych produktów. Ważne jest również, aby zapewnić dziecku różnorodność serwowanych posiłków zbożowych. „Kaszki zbożowe, np. z linii BoboVita PORCJA ZBÓŻ, powstają na bazie aż 8 różnorodnych zbóż - w tym m.in. owsa, gryki, jęczmienia, prosa i pszenicy. Ponadto stanowią źródło energii i cennych, zróżnicowanych pod kątem wskazania wiekowego witamin, m.in. C, D i z grupy B. Co więcej –kaszki te nie zawierają dodatku cukru, co wpływa na prawidłowy rozwój nawyków żywieniowych dziecka” – mówi Mariola Darzycka, doradca żywieniowy marki.

Śniadanie dopasowane do potrzeb

Kluczem do budowania prawidłowych nawyków żywieniowych jest regularne spożywanie posiłków. Jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia jest śniadanie, które zaspokaja pierwszy głód po nocnej przerwie i daje energię do zabawy. Kaszka zbożowa to dobry pomysł na pyszne rozpoczęcie dnia. Dla niemowląt po 4. miesiącu życia, jako pierwsze produkty zbożowe odpowiednie będą najprostsze i najdelikatniejsze receptury. Po pierwszym półroczu życia można wprowadzać pierwsze kaszki zbożowe z dodatkiem owoców i zapoznać malucha ze smakiem nowych zbóż. Aby zapewnić różnorodną dietę po 8. miesiącu życia, warto podawać kaszki z mąki z pełnego przemiału oraz warianty wieloowocowe.

1) http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

2) http://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf

źródło: Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Komentarze (5)

  • Mama czworki dzieci! 18.08.2016, 14:43
    Jesli chcesz miec zdrowe dziecko WYRZUC GLUTEN, zboza sa modyfikowane genetycznie dlatego tak nachalnie sie je reklamuje! G... Więcej
    10
    6 | 4
  • Matka trojga ZDROWYCH dzieci 22.08.2016, 14:03
    Osoby zdrowe TRAWIĄ GLUTEN, tak po prostu, podobnie jak LAKTOZĘ. Dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana - zawie... Więcej
    1
    1 | 0
  • gość 23.08.2016, 14:34
    Szczepionki oraz gluten jest przyczyna "smieci lozeczkowej". Gluten ma scisly zwiazek z anginami ktore sa przycz... Więcej
    4
    4 | 0
  • gość 17.09.2016, 11:09
    Uwazaj na zboza 10 dni przed skoszeniem opryskiwane jest herbicydem GLIFOSATEM, ktory uszkadza flore bakteryjna jelit oraz ... Więcej
    1
    1 | 0
  • mariaawaria 27.03.2017, 20:37
    Mój trzylatek uwielbia makarony. By zadbać o jego zdrowie podaję mu makarony Primo Gusto z pszenicy durum, zwana semoliną. ... Więcej
    1
    1 | 0
Trwa ładowanie...