0

Postaw na różnorodność w menu malucha!

Rozszerzanie diety niemowlęcia często stanowi wyzwanie dla rodziców. To czas zarówno zmiany dotychczasowego sposobu żywienia maluszka, jak i zachęcania go do spróbowania nieznanych dotąd smaków. Kiedy rozpocząć wprowadzanie nowych produktów do jadłospisu dziecka i dlaczego różnorodność w diecie jest tak ważna dla prawidłowego rozwoju i zdrowia malucha?

Postaw na różnorodność w menu malucha!

Nowe smaki, nowe wyzwania

Rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka[1]. Wprowadzanie nowych smaków i konsystencji do jadłospisu najmłodszych wymaga od rodzica konsekwencji i cierpliwości, ponieważ maluch nie zawsze jest w stanie od razu przekonać się do nowego pokarmu. By dziecko w pełni zaakceptowało nowy smak, czasami musi go spróbować nawet kilka razy. Nie należy się zatem zbyt szybko poddawać, ale cierpliwie zachęcać je do próbowania nowości. Jest to niezwykle ważne, ponieważ to, co dziecko spożywa w trakcie kluczowego okresu 1000 pierwszych dni życia (czyli od poczęcia, przez pierwsze lata życia) ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w przyszłości. Jeżeli w tym wyjątkowym czasie dziecko pozna różnorodne smaki, istnieje duża szansa, że na późniejszym etapie będzie częściej po nie sięgało.

Wpływ diety na zdrowie w przyszłości

W trakcie 1000 pierwszych dni życia ma miejsce intensywny rozwój wrażliwego organizmu dziecka, który potrzebuje odpowiednich ilości pełnowartościowych składników odżywczych. Potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci są jednak inne niż potrzeby osób dorosłych. W pierwszych latach życia dziecka kształtują się nawyki żywieniowe i programuje się metabolizm. Badania wykazują, że 50-60% preferencji wykształconych w wieku 2-3 lat może przetrwać nawet do 17.-22. roku życia[2]. Podając dziecku różnorodne produkty dostosowane do jego potrzeb, kształtujemy dobre nawyki żywieniowe.

Różnorodność, czyli co?

Zaspokojenie zapotrzebowania organizmu dziecka na wszystkie niezbędne składniki odżywcze nie będzie możliwe w przypadku stosowania monotonnej diety. Ich dostarczenie zapewni różnorodne, zbilansowane menu, bogate w warzywa, owoce, produkty mleczne, zbożowe oraz mięso i ryby. Wprowadzając nowe pokarmy do diety maluszka, pamiętajmy o zróżnicowanych, bezpiecznych produktach, które pomogą zbudować u niego prawidłowe nawyki żywieniowe.

„Zdajemy sobie sprawę, jak istotne jest komponowanie diety niemowląt i małych dzieci pod kątem jej różnorodności. Właśnie dlatego w posiłkach BoboVita znaleźć można 22 wartościowe warzywa, 17 pysznych owoców, 7 rodzajów mięs (w tym cielęcinę, jagnięcinę i królika) oraz 3 rodzaje ryb morskich z certyfikowanych połowów[3]. To bogactwo naturalnie pysznych składników pozwoli dziecku pokochać zdrowe jedzenie” – wyjaśnia Ewa Wróblewska, ekspert marki.

Różnorodnie i bezpiecznie

Istotną kwestią jest również bezpieczeństwo produktów podawanych najmłodszym. Produkty dla niemowląt i małych dzieci obowiązują restrykcyjne normy (nawet do 5000 razy bardziej[4] surowe niż w przypadku produktów ogólnodostępnych). Są one ponadto poddawane licznym testom jakości. Istotna jest również kwestia wieloletniej współpracy z zaufanymi dostawcami, którzy, prowadząc uprawy specjalnie z myślą o najmłodszych konsumentach, dostarczają wyłącznie najwyższej jakości surowce. Dziecko powinno spożywać produkty dopasowane do etapu rozwoju, na jakim się znajduje – w doborze odpowiedniego pod tym kątem produktu pomoże umieszczone na opakowaniu wskazanie wiekowe (np. po 6., 9., 12. miesiącu życia).

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

[1] http://ptp.edu.pl/files/Standardy_Medyczne_2014_Zalecenia_ywienia_.pdf

[2] S. Nicklaus, et al., A prospective study of food preferences in childhood, Food Quality and Preference Volume 15, Issues 7–8, October–December 2004, Pages 805–818.

[3] W produktach BoboVita nie używamy ryb hodowlanych. Ryby są poławiane zgodnie z certyfikowanymi zasadami zrównoważonego rybołówstwa.

[4] Dotyczy norm dla pestycydów w warzywach w posiłkach BoboVita. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia specjalne normy jakościowe, wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.

źródło: Artykuł sponsorowany
Skomentuj
Trwa ładowanie...