5

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

Gotując w domu, większość nas nie wyobraża sobie zaserwowania potraw, które wcześniej nie zostały odpowiednio doprawione. Wraz z modą na kuchnię indyjską, chińską czy francuską w naszych kuchniach pojawiły się curry, imbir i zioła prowansalskie. Dodajemy je nie tylko do klasyków z zagranicznych przepisów, ale też traktujemy nimi niektóre typowo polskie specjały. Tym samym w pewnym stopniu zapomnieliśmy o przyprawach, które niegdyś wystarczały naszym prababciom i babciom. Rosół nie musi być przyprawiany kurkumą dla pięknego koloru i smaku, można użyć do niego lubczyku. Ostry smak to nie tylko wasabi, ale przede wszystkim nasz polski chrzan. Oto lista składników, o tych warto sobie przypomnieć.

Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

Lubczyk

Zupy i dania jednogarnkowe z przyzwyczajenia doprawiamy płynną przyprawą uniwersalną. Niestety, w przypadku większości takich produktów głównym jej składnikiem jest glutaminian sodu. A lubczyk w świeżej formie wzbogaci smak wielu dań – można go posiekać lub wrzucić cały pęczek, który odda swój aromat. Warto pamiętać, że ma dość intensywny smak, początkowo lekko słodki, następnie ostrzejszy, a na końcu przyjemnie gorzki. Co ciekawe, w dawnej Polsce uważany był za afrodyzjak.

Arcydzięgiel

Większość osób zaskoczy już sama nazwa tej słodko-korzennej, intensywnej przyprawy. Trudno się dziwić, bo dodatek ten niesłusznie odszedł w zapomnienie kilkadziesiąt lat temu. Niegdyś dodawany był do udekorowania tortów, ciast i deserów. Wykorzystywano go także do wzbogacenia nalewek, gulaszy i jednogarnkowych potrawek. Stanowił również sprytny sposób kucharek na zbyt kwaśny kompot z rabarbaru lub agrestu – dodawał mu charakterystycznej słodyczy.

Korzeń chrzanu

Ostre przyprawy to nie tylko papryczka chili, pieprz cayenne czy wasabi. Dobrze znany w dawnej Polsce chrzan skutecznie podkręci smak dań, nadając im pikantną nutę. Nasze prababcie uważały go za podstawę w kuchni i codziennym gotowaniu – sprawdzał się jako dodatek do sosów, zup czy gulaszu. W dodatku był produktem łatwo dostępnym – jako roślina odporna na czynniki zewnętrzne rósł w ogródkach i na polach. Dziś warto go jeść nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych, ale także w dni powszednie.

Jałowiec

Czarne kulki, przypominające wyglądem pieprz lub ziele angielskie, to kolejna przyprawa, o której niesłusznie zapominamy. Niegdyś rosły swobodnie w polskich lasach, a następnie lądowały w potrawach z dziczyzny – doskonale wzbogacały potrawki z sarniny, jelenia czy dzika. Wiele gospodyń nie wyobrażało sobie również bigosu bez dodatku jałowca. I nic w tym dziwnego, bo to bardzo aromatyczna przyprawa, po którą warto sięgać, jak robiły to nasze babcie.

Cząber ogrodowy

Należy do grona przypraw o bardzo intensywnym zapachu, a w dodatku ma charakterystyczny, gorzkawy smak. Sprawdzi się w przypadku marynat do czerwonych mięs, a także jako składnik sosów. Masarze i rzeźnicy używają go także do wyrobu domowych wędlin czy kiełbas. Doskonale smakuje w połączeniu z ziemniakami i roślinami strączkowymi.

Liście wiśni

Na koniec warto wspomnieć o produkcie, który oddając swój aromat, działa lepiej niż niejedna przyprawa. Mowa o liściach wiśni, którymi wzbogacano domowe soki owocowe. Wyciskano z nich płyn, który intensywnie pachniał i był mniej słodki w smaku aniżeli same wiśnie. Liście w całości umieszczane były także w słoikach z kiszonymi ogórkami – dzięki nim warzywa były smaczniejsze i jędrne.

Jak widać, zapomniane przyprawy doskonale sprawdzały się w kuchniach jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Warto powrócić do kulinarnych korzeni i postawić na smaki, które cenili nasi przodkowie. Zanim zaczniemy więc zachwalać smak, zapach oregano czy curry, warto docenić rodzime produkty.

Weź udział w testowaniu produktów Knorr Naturalnie Smaczne! Sprawdź szczegóły.

Partnerem artykułu jest firma Knorr

Skomentuj

Komentarze (5)

  • Domowe Ogrody 19.02.2017, 15:22
    Uprawiaj świeże warzywa i zioła we własnym w domu przez okrągły rok! Domowe ogrody Genie oraz Herbie łączą w sobie najnowoc... Więcej
    25
    11 | 14
  • Greey2017 19.02.2017, 21:48
    Cały film Ciemniejsza strona Greya dostępny już na: http://grey2017.pl/ciemniejsza-strona-greya/
    23
    6 | 17
  • Domowe Ogrody 20.02.2017, 11:23
    Uprawiaj świeże warzywa i zioła we własnym w domu przez okrągły rok! Domowe ogrody Genie oraz Herbie łączą w sobie najnowoc... Więcej
    15
    5 | 10
  • perfumowakraina 02.03.2017, 09:09
    Używam w kuchni lubczyk i jałowiec. W ogóle lubię zioła - mają fantastyczne właściwości. Dużo o ziołach napisałam na strona... Więcej
    2
    0 | 2
  • ivetta34 07.04.2017, 11:57
    Jestem zwolenniczką ziół, warzyw i dobrej polskiej kuchni .. warto ja stosowac
    1
    1 | 0
Trwa ładowanie...