61

Pietruszka zamiast chlorelli? 8 polskich odpowiedników egzotycznych superfoods

Acai, chlorella, chia, quinoa. Któż nie zna modnych na świecie produktów, które opóźniają proces starzenia, wzmacniają odporność, chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. W Polsce mamy ich bardzo dobre odpowiedniki. Są równie skuteczne i znacznie tańsze.

Imbir/ocet jabłkowy

Imbir na dobre zagościł w naszych kuchniach ze względu na właściwości rozgrzewające i wzmacniające. Dzięki temu pomaga uporać się z przeziębieniem, poprawia koncentrację. Zawiera też wapń, żelazo i magnez. Imbirowa herbatka zalecana jest osobom z cukrzycą, ponieważ poprawia wrażliwość na insulinę. Podobne właściwości ma nasz rodzimy ocet jabłkowy. Zawiera wprawdzie mało witamin i minerałów, ale jego zaletą są przeciwutleniacze i kwasy organiczne. Dzięki temu ocet jabłkowy wzmacnia odporność i pomaga przy cukrzycy. Picie octu jabłkowego na czczo zalecane jest także osobom, które się odchudzają.

Zobacz także: przepis na domowy ocet jabłkowy i sprawdzona kuracja odchudzająca

Jagody goji/żurawina

Jagody goji mają w swoim składzie przeciwutleniacze, przede wszystkim witaminę C, a także mikroelementy: żelazo, cynk, potas i selen. Dzięki temu regenerują wątrobę i nerki, walczą ze zmęczeniem i poprawiają koncentrację. Zwykle jemy je w Polsce suszone, choć w takiej formie tracą sporo ze swoich właściwości. Taki sam skład ma nasza swojska żurawina. Na dodatek ma silne działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne, bardzo pomaga więc przy infekcjach dróg moczowych, reguluje poziom glukozy we krwi i wspomaga pracę serca. I najważniejsze – mrożona czy suszona jest tak samo wartościowa jak świeża.

Amla/aronia

Amla, czyli agrest indyjski, ma dwa razy więcej substancji przeciwutleniających niż jagody goji. Dzięki temu ma silne działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Znacznie korzystniejsze działanie będzie jednak mieć nasza poczciwa aronia. Dzięki dużej zawartości witamin C, A i E oraz minerałom wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, chroni oczy i obniża ciśnienie krwi. Niebagatelne znaczenie ma także cena. Kilogram egzotycznej amli kosztuje w sklepie z ekologiczną żywnością ok. 200 zł, zaś aronia ok. 20 kg.

Nasiona chia/siemię lniane

Chia, inaczej szałwia hiszpańska, reklamowana jest jako bogate źródło kwasów omega-3. Zawiera też dużo błonnika. Siemię lniane ma wprawdzie w swoim składzie mniej błonnika, ale za to kwasów omega-3 niemal tyle, ile mają ryby! Za zamianą przemawia także fakt, że proporcje omega-3 do omega-6 są dobrze zrównoważone. Siemię lniane oprócz witaminy E i cynku zawiera także lignany – silne przeciwutleniacze, które w ogóle nie występują w nasionach chia. Zażywane regularnie siemię lniane reguluje też gospodarkę hormonalną.

Quinoa/soczewica 

Quinoa, czyli komosa ryżowa, na dobre zagościła już w polskiej kuchni. Nic dziwnego, bo jest bogatym źródłem tłuszczów nienasyconych – kwasu linolenowego i oleinowego oraz błonnika i witamin B1 i B2. Zawiera też magnez i fosfor. Dzięki temu obniża poziom glukozy we krwi, ma dobry wpływ na układ krążenia i zapobiega miażdżycy. Nasza soczewica ma równie dużo wartościowego białka i znacznie więcej witamin B1, B2, B6 i kwasu foliowego. Obniża poziom cukru we krwi, dobrze też sprawdza się w dietach, bo daje uczucie sytości.

Zobacz także: dieta cud Karoliny Szostak. Dzięki niej tak schudła

Orzechy pekan/orzechy włoskie

Orzechy pekan oprócz kwasów omega-3 i witaminy E zawierają też sporo substancji mineralnych takich jak wapń, potas i żelazo. Obniżają poziom złego cholesterolu i chronią układ krwionośny. Podobny skład mają też popularne u nas orzechy włoskie. Mają nawet więcej fosforu, dzięki czemu wspomagają pracę mózgu. Lekarze zalecają jedzenie orzechów włoskich w ciąży, bo ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego mają wpływ na prawidłowy rozwój płodu.

Chlorella/pietruszka

Chlorella, czyli morska alga, jest bogatym źródłem witamin a także potasu, magnezu, wapnia, selenu i żelaza. Ma właściwości antyalergiczne, antywirusowe i antynowotworowe. Chlorella oczyszcza organizm. Takie same korzyści da nam nasza swojska pietruszka! Natka pietruszki, szpinaku czy brokuły mają podobne działanie. Można je jeść w każdej postaci. Koktajl z natki pietruszki z bananem będzie prawdziwą witaminową bombą.

Miód manuka/miód polski

Miód manuka produkowany jest tylko w Nowej Zelandii, bo tylko tam rosną drzewa manuka. Dzięki dużym ilościom methylglyoxalu miód manuka nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Działa też przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczno. Nasz miód spadziowy ma bardzo podobne właściwości, sprawdza się też przy kłopotach z górnymi drogami oddechowymi, a dodatkowo jeszcze zawarte w nim flawonidy chronią serce i układ krwionośny przed miażdżycą.

Skomentuj

Komentarze (61)

  • gość 14.09.2016, 13:15
    polecam na odchudzanie slimcea . ja schudłam 13kg w 3 mc
    229
    59 | 170
  • Ewa 14.09.2016, 14:00
    Zobaczcie na stronie rtno.pl wyniki głosowania internautów na najlepsze tabletki na odchudzanie!
    218
    44 | 174
  • gość 14.09.2016, 21:37
    Gonimy za nowinkami ze swiata a podobno powinno sie jesc to co rosnie do stu kilometrow od nas bo wtedy tylko dobrze trawim... Więcej
    86
    73 | 13
  • gość 15.09.2016, 01:18
    Jeżeli się odchudzasz świetna decyzją będzie dołączenie naturalnego preparatu figurena slim, odkąd dołączyłam do swojej kur... Więcej
    229
    41 | 188
    • Siegajpozdrowie 04.10.2016, 15:42
      Warto znać i sięgać po nasze polskie superfoods, jak i te „egzotyczne”. Chlorella wspiera zdrowe odchudzanie, ponieważ w ty... Więcej
      1
      0 | 1
  • Beata 15.09.2016, 06:26
    Super porównanie. Dużo przecież można zrobić z krajowymi ziołami i produktami .Można przy okazji być zdrowszym i stracić t... Więcej
    78
    73 | 5
  • Kuferek Smaku 15.09.2016, 17:44
    Świetny artykuł. Ciekawe ile spośród osób kupujących niemalże na kilogramy modne suplementy pokusiło się o znalezienie nasz... Więcej
    56
    52 | 4
  • Genia 15.09.2016, 21:44
    Kilogram egzotycznej amli kosztuje w sklepie z ekologiczną żywnością ok. 200 zł, zaś aronia ok. 20 kg. - czy ty pismaku czy... Więcej
    51
    36 | 15
  • gość 15.09.2016, 21:45
    k.abramczuk@wp.pl
    20
    3 | 17
  • szoook 15.09.2016, 22:22
    Na reszcie sie nie znam ale pamuetajcie, ze jest siemie lniane i siemie lniane. To ktore kupujecie paczkowane w sklepach ni... Więcej
    20
    7 | 13
  • gość 15.09.2016, 22:36
    Najlepsza jest dieta "żryj połowę" w połączeniu z metmorfiną, w ciągu roku schudłem 16 kg
    29
    11 | 18
Trwa ładowanie...