2

Miał być zdrowym zastępstwem cukru. Okazał się być gorszym zagrożeniem

Cukier przez wielu dietetyków nazywany jest białą śmiercią, dlatego wielbiciele zdrowej żywności zaczęli prześcigać się w szukaniu jego zamiennika. Tak trafili na syrop z agawy, który miał być wybawieniem, a okazał się zagrożeniem.

Miał być zdrowym zastępstwem cukru. Okazał się być gorszym zagrożeniem

Wielbiciele syropu z agawy przekonują, że jest to doskonały dodatek do deserów i napojów, który nie tylko pozytywnie wpływa na zdrowie i na figurę, ale też całkowicie może zastąpić w naszym życiu klasyczny, biały cukier. I chociaż jest w tym trochę prawdy, to lepki płyn ma też swoją ciemną stronę.

Syrop ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powoduje gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi. Jest więc świetną alternatywą dla cukrzyków. Zawiera jednak mnóstwo fruktozy, czyli cukru prostego zawartego chociażby w owocach. Na krew może nie wpływa negatywnie, ale na figurę już tak.

Badania opublikowane w "The Independent" dowodzą, że fruktoza również powoduje odkładanie się tłuszczu, a jej nadmiar to prosta droga do otyłości.

Syrop z agawy nie jest również tanim zamiennikiem cukru. Za jego półlitrową butelkę zapłacimy od 15 złotych wzwyż.

Naukowcy przekonują, że zamiast szukania alternatywnych słodzików znacznie lepiej jest stosować klasyczny cukier, ale w mniejszych ilościach. Dietetycy uznają, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik to nie więcej niż 60 gramów.

Paulina Brzozowska

Skomentuj

Komentarze (2)

  • tyjepl 11.09.2017, 21:01
    No coż tak jak z olejem kokosowym - miał byc remedium na wszystko a wyszło jak zwykle...siła dobrej reklamy
    17
    13 | 4
  • czerwonamiśka 25.09.2017, 14:03
    Same problemy z tym cukrem. Kiedyś każdy słodził i nie nie mówiło się o nim źle. Wiadomo, żeby nie nadużywać.. Słyszałam, ż... Więcej
    0
    0 | 0
Trwa ładowanie...