28

Jedzmy gęsinę

Jedzenie gęsiny jest korzystne dla organizmu człowieka. W porównaniu do innych gatunków mięsa ma ona korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych – ocenili naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Tymczasem w Polsce gęsinę je się okazjonalnie.

Jedzmy gęsinę

Dr inż. Agnieszka Orkusz z Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu podkreśliła, że badania prowadzone przez tę placówkę od 2010 r. potwierdzają, że w gęsim mięsie nienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ponad 70 proc. ogólnej zawartości.

- W porównaniu z innymi gatunkami mięsa gęsina ma korzystniejszy skład kwasów tłuszczowych i zawiera dużo białka, bo około 23 proc., w skład którego wchodzą wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie jest w stanie wytworzyć, a które muszą być dostarczane do organizmu z pożywieniem - powiedziała ekspert.

Dodała, że gęsina jest źródłem witamin – z grupy B, witaminy A i E oraz składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Ekspert wyjaśniła, że gęsie sadło jest jednym z najzdrowszych tłuszczów, z jakim można się spotkać w kuchni i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości.

- Od dawna uważany był za specyfik łagodzący np. bóle reumatyczne i stawowe, stany zapalne,  leczący niektóre rany. Głównie to zasługa zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwasu oleinowego, tego samego, który zawarty jest w oliwie z oliwek - powiedziała dr Orkusz.

Zaznaczyła, że gęsie sadło nie traci swych właściwości nawet po podgrzaniu do temperatury 200 stopni C.
Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Ekonomicznego prowadzą też badania nad przechowywaniem gęsiny w warunkach zamrożenia oraz pakowania w tzw. zmienionej atmosferze lub warunkach próżniowych.

- Chodzi o atmosferę wysokotlenową, w której zawartość tlenu sięga 80 proc., a dwutlenku węgla 20 proc. W warunkach próżniowych pakowanie odbywa się bez dostępu powietrza. Wyniki badań wskazują, że tak przechowywana gęsina nie traci swoich wartości przez wiele miesięcy - powiedziała dr Orkusz.

Wyjaśniła, że badania nad przechowywaniem mięsa wiążą się z faktem, że świeża gęsina jest dostępna tylko przez kilka miesięcy, ponieważ okres uboju gęsi jest ograniczony i producenci robią to zwykle od czerwca do listopada.

- Nasze badania potwierdzają, że warto sięgać po gęsinę w każdej formie, bo jest bardzo korzystna dla organizmu człowieka. Niestety, Polacy jadają ją okazjonalnie - powiedziała ekspert.

Rocznie w Polsce produkuje się ok. 20 tys. ton gęsiny, z czego jedynie 700 ton jest kierowane na rynek krajowy.(PAP)
ros/ amac/ jjj/

Skomentuj

Komentarze (28)

  • robi 13.11.2016, 22:17
    a co ma uniwersytet ekonomiczny do żywienia?
    32
    23 | 9
  • Człowiek myślący 13.11.2016, 22:35
    Reklamowanie jedzenia jakiegokolowiek mięsa jest po prostu nieetyczne.
    151
    41 | 110
  • gość 13.11.2016, 23:37
    Mieso jest zdrowe i niezbedne dla organizmu ale pod warunkiem, ze nie jest hodowlane przemyslowo - karmione pasza GMO (mies... Więcej
    98
    84 | 14
  • gośćrea 14.11.2016, 01:03
    jak zwykle ci polacy nic nie wiedza
    23
    16 | 7
  • pik 14.11.2016, 07:53
    Większości z nas ne stać na odżywianie się zdrowo.A to znaczy że jemy odpadki nafaszerowane chemią.
    51
    47 | 4
  • gośćk 14.11.2016, 08:33
    Bo była ciężka do zdobycia ale od czasu embarga na Rosję można znaleźć prawie wszędzie i w przyzwoitej cenie !!!!! A dla ty... Więcej
    31
    14 | 17
  • gość 14.11.2016, 08:38
    Dla przeciętnego Polaka jest po prostu ZA DROGA. Ot odpowiedź na pani rozterki
    135
    126 | 9
  • zig 14.11.2016, 09:16
    Prewencyjnie antybiotykiem faszerowane, karmione paszą gmo, pompowane solanką... ten drób po prostu śmierdzi. Spróbujcie np... Więcej
    21
    17 | 4
  • gość 14.11.2016, 10:14
    Super. Mięso ze strusia też jest jeszcze zdrowsze. Tyle że jego cena za 1 kg to 100 lub więcej. Gęsina też nie należy do na... Więcej
    31
    30 | 1
  • gość 14.11.2016, 11:42
    Jestem bardzo zadowolona z tego co osiągnełam stosując suplement slimcea. Schudłam, czuje się dużo lepiej. Nauczyłam się in... Więcej
    32
    20 | 12
Trwa ładowanie...