34

Jak rozpoznać, czy lód był rozmrożony i ponownie zamrożony?

Pyszny deser, jakim są lody, może stać się powodem poważnego zatrucia. Najgroźniejsze są produkty ponownie mrożone. Jednak jak je rozpoznać? Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalista ds. żywienia człowieka radzi:

- Przede wszystkim powinniśmy sprawdzić, czy powierzchnia lodów jest gładka, jednolita i bez kryształków szronu.

W czasie upałów najbezpieczniej transportować je do domu w izotermicznej torbie na mrożonki. Chyba, że droga zajmie nam niewiele czasu. Raz rozmrożonego smakołyka nie należy ponownie zamrażać, gdyż możemy zarazić się salmonellą.

źródło: Newsrm.tv
Skomentuj

Komentarze (34)

  • brokeninside87 25.08.2015, 21:01
    trochę późno ten filmik, te upały tropikalne + niewłaściwe lody pewnie przeczyściły połowę populacji
    71
    53 | 18
  • gość 26.08.2015, 11:45
    po zjedzeniu sraka pewna!
    32
    25 | 7
  • gość 26.08.2015, 15:20
    walić reklamy
    19
    17 | 2
  • gość 26.08.2015, 15:24
    lód to jest na rzece a my jemy lody
    77
    67 | 10
  • Ja nio 26.08.2015, 16:17
    Pamiętajcie dziewczyny!~Lody tylko wtedy jak jajka są z pewnego źródła. :D
    149
    128 | 21
  • losska 26.08.2015, 16:26
    po rozmrożeniu konsystencja robi sie za rzadka, trzeba by może wygotować i z litra zrobić szklanke po odparowaniu bo tak to... Więcej
    11
    3 | 8
  • gość 26.08.2015, 16:44
    co za bzdury . tacy specjaliści , to ja dziękuję ...
    19
    13 | 6
  • gość 26.08.2015, 17:30
    taaaa......niech powie to sprzedawcy po zakupie loda w papierku, rozpakowaniu go i stwierdzeniu że byl drugi raz mrożony ha... Więcej
    25
    20 | 5
  • gość 26.08.2015, 18:17
    Kiedyś był sezon ogórkowy . Teraz mamy sezon na lody i sraczkę .
    13
    9 | 4
  • gość 26.08.2015, 21:09
    niezbyt świeże lody robią się lekko gumowe
    12
    6 | 6
Trwa ładowanie...