Jak pozbyć się bakterii i zarazków z deski do krojenia?

Naukowcy odkryli, że na desce do krojenia znajduje się więcej bakterii niż na sedesie. Dlatego należy poświęcić czas na to, aby odpowiednio ją umyć i zmniejszyć ryzyko przedostania się niebezpiecznych zarazków do jedzenia.

Po każdym użyciu należy myć ją w gorącej wodzie i płynie do mycia naczyń. Raz w tygodniu warto zadbać o to, aby dokonać dezynfekcji. Możesz do tego użyć środków, które posiadasz w domu (typu soda i woda utleniona).

Pamiętaj także, aby wymieniać deskę minimum raz w roku.

2 z 6

Deska plastikowa

Do odkażenia powierzchni wykorzystaj sok z cytryny. Możesz zrobić to na dwa sposoby. Pierwszy polega na natarciu deski ćwiartką owocu, drugi – na wyciśnięciu soku bezpośrednio na deskę. Niezależnie od tego, którą metodę wybierzesz, pozostaw na kilka minut. Następnie przetrzyj czystą wilgotną szmatką.

123rf
Skomentuj
Trwa ładowanie...