Jak pozbyć się bakterii i zarazków z deski do krojenia?

Naukowcy odkryli, że na desce do krojenia znajduje się więcej bakterii niż na sedesie. Dlatego należy poświęcić czas na to, aby odpowiednio ją umyć i zmniejszyć ryzyko przedostania się niebezpiecznych zarazków do jedzenia.

Po każdym użyciu należy myć ją w gorącej wodzie i płynie do mycia naczyń. Raz w tygodniu warto zadbać o to, aby dokonać dezynfekcji. Możesz do tego użyć środków, które posiadasz w domu (typu soda i woda utleniona).

Pamiętaj także, aby wymieniać deskę minimum raz w roku.

1 z 6

Deska plastikowa

Aby dobrze zdezynfekować deskę, wykorzystaj wodę utlenioną oraz sodę. Najpierw oczyść ją z resztek jedzenia, a następnie polej obficie wodą utlenioną i posyp sodą. Pozostaw na ok. 15 minut. Po tym czasie dokładnie wyszoruj deskę miękką szczotką.

123rf
Skomentuj
Trwa ładowanie...