4

Dżem, konfitura, powidła - jak je odróżnić?

Dżem, konfitura, marmolada i powidła to nie ten sam produkt. Według rozporządzenia ministra w dżemie producent może użyć najmniej owoców, bo tylko 35 gramów na 100 gramów produktu. W konfiturach jest 50 procent owoców, a najlepiej wypadają powidła – głównie śliwkowe – w których jest aż 160 gramów owoców na 100 gramów produktu.

Katarzyna Bosacka opowiedziała, jakie powidła wybierać, aby nie wpaść jak przysłowiowa śliwka w kompot. Jak czytać składy produktów, by zamiast owoców nie jeść wyłącznie cukru?

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
Skomentuj

Komentarze (4)

  • gość 12.09.2016, 16:36
    Jesli ktos lub cos jest w stanie za pomoca smartphona sie Tu dostac....to chyba dzem od powidla oddzieli bez tych "fac... Więcej
    1
    1 | 0
  • gość 12.09.2016, 19:13
    jak ktoś mnie pyta o tabletki na odchudzanie to polecam mu tylko slimcea. stosowałam kilka dostepnych na rynku srodków i te... Więcej
    3
    0 | 3
  • Kuferek Smaku 20.09.2016, 13:18
    Czasami warto poświęcić trochę czasu na poszukanie dobrych przetworów z owoców, dodatkowo bez konserwantów i pestycydów. Na... Więcej
    2
    1 | 1
  • gość 16.12.2016, 13:24
    Domowe przetwory też można kupić na prezent, takie oryginalne jak np konfitura z pigwy: https://eterno.pl/pl/product/konfit... Więcej
    2
    2 | 0
Trwa ładowanie...