34

Doceń marchew

Jedli ją już 3 000 lat temu na terenach obecnej Szwajcarii, ale wtedy niczym nie przypominała współczesnej pomarańczowej marchewki, była czarna i łykowata. Obecny, pomarańczowy kolor jest znany dopiero od XIX wieku. Nasi przodkowie od dawna cenili jej właściwości lecznicze. Uważano, że uśmierza ból, odrobacza, poprawia apetyt i aktywność seksualną, jest moczopędna i niezbędna by pozbyć się kamieni w nerkach.

Legenda głosi, że marchew była kiedyś biała. Swój wygląd zmieniła pod wpływem nagannego zachowania kapusty. Marchew słynąca ze swojej skromności zawstydziła się i zaczerwieniła na zawsze. Inna legenda opowiada o zmianie koloru marchwi z powodu padających na nią kropli krwi dotkliwie pobitej przez rzymskich żołnierzy dziewczyny o imieniu Maria, która nie chciała wyprzeć się Chrystusa.

Wartości odżywcze

Najwięcej witamin jest w rdzeniu marchwi, czyli w tej najbardziej pomarańczowej, soczystej środkowej jej części. Marchew zawiera prowitaminę A, która ma działanie przeciwutleniające, a tym samym przeciwrakowe. Beta-karoten wraz z witaminą C chroni przed wolnymi rodnikami. Karoten korzystnie wpływa na wzrok, odporność i ładny wygląd cery. Im bardziej intensywny pomarańczowy kolor marchewki, tym więcej w niej beta-karotenu. Ponadto warzywo zawiera 90 % wody, około 7 % węglowodanów, 1 % białek, 0,2 % tłuszczów, 1 % celulozy oraz 1% składników mineralnych: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, miedź, cynk, kobalt, mangan, fosfor, fluor, jod, a także witaminy E, K, B1, B2, B6 i kwasy: foliowy, szczawiowy, nikotynowy, owocowy, pantotenowy. 100 g marchwi to tylko 34 kcal.

Właściwości marchwi:

  • wzmacnia włosy i paznokcie,
  • uelastycznia, wygładza i nawilża skórę,
  • działa przeciw anemii,
  • oczyszcza krew,
  • działa mlekopędnie,
  • goi rany,
  • działa wykrztuśnie,
  • usuwa robaki,
  • pomaga w chorobach wątroby, żołądka, jelit, w nietrzymaniu moczu (brać szczyptę nasion 3 razy dziennie),
  • pomaga osobom mającym trudności ze spokojnym snem (pić rano i wieczorem 50-500 g soku),
  • leczy nerki, artretyzm i stany przedrakowe (pić 1 litr soku dziennie z dodatkiem pół litra selera,
  • działa przeciwbiegunkowo (dzieciom - utarte pół kilograma marchwi gotować w litrze wody przez godzinę. Po przecedzeniu uzupełnić poziom wody do litra),
  • działa leczniczo na liszaje i wrzody (stosować wywar z korzenia lub świeżych liści),
  • utrwala zapachy w przemyśle kosmetycznym.

    Marchew jako środek odrobaczający

    W marchwi znajduje się olejek eteryczny, który wpływa na mięśnie pasożytów jelitowych - owsików i glist ludzkich. Olejek podrażnia je, powodując ich „ucieczkę”. Częste picie soku z marchwi paraliżuje robaki, które łatwo mogą być wydalone. Dotyczy to tych owsików, które znajdują się w dolnej części jelita grubego. Marchew jest najmniej szkodliwym środkiem na odrobaczenie. Stosując tę kurację, należy pamiętać o właściwej higienie, gdyż jaja owsików przyczepiają się do ciała w okolicy odbytu. Powoduje to nieprzyjemne swędzenie. Drapiąc się, a następnie biorąc jedzenie do ust, czyli niestosując odpowiedniej higieny, przenosimy owsiki do żołądka.

    Przed przygotowaniem soku z marchwi należy ją poddać blanszowaniu, czyli umieszczoną na sicie zanurzyć na 10 minut w gotującej, osolonej wodzie. W marchwiowej kuracji odrobaczającej dzieciom w ciągu dwóch pierwszych dni podajemy startą marchew w ilości, jaką będą mogły spożyć. Poza tym powinny wypijać ¼ litra soku z marchwi na śniadanie.

    Marchew można spożywać w celu ochrony przed pasożytami, zwłaszcza udając się na wakacje do krajów południowych.

    Na co zwrócić uwagę podczas kupowania marchwi?

    Marchew powinna być świeża i twarda, o intensywnej pomarańczowej barwie. Kupowana w pęczkach powinna mięć świeżą jasnozieloną natkę. Marchew z atestem, czyli mająca w swojej nazwie „ekologiczny” oraz „certyfikat” to gwarancja, że rosła na żyznej glebie, z dala od ruchliwej ulicy lub zakładów przemysłowych i była nawożona naturalnie. Taka jest najzdrowsza.
  • Skomentuj

    34

    Komentarze (34)

    • iq 10.06.2008
      Czy wiesz jakie masz IQ? Nie? Sprawdź się: www.iq-test.pl/?d=7342
      0
      0 | 0
    • Justyna 11.06.2008
      Czy to prawda że jedzenie marchwi nadaje skórze brzoskwiniowy kolor?? Ja piłam sok codziennie przez 7dni jednak nie zauważy... Więcej
      0
      0 | 0
    • Ania 13.06.2008
      To, że skóra nabiera ładnego koloru po jedzeniu lub piciu soku z marchwi to fakt - przetestowałam na sobie. Jednak różnica ... Więcej
      0
      0 | 0
    • karolina 26.06.2008
      a czy wiecie, że nadmierne jedzenie lub picie soku z marchwii bardzo źle wpływa na pracę wątroby? Dzieje się tak dlatego, ... Więcej
      0
      0 | 0
    • Iza 01.07.2008
      Czy (tak jak pisały przedmówczynie) sok Kubuś można zastąpić po prostu zwykłą marchewką? Np jedząc jedną - dwie dziennie? C... Więcej
      0
      0 | 0
    • anonimowa:) 22.09.2008
      przepraszam ze sie wtrace moze troche niegrzecznie "dziala mlekopędnie" ??? :P chyba "moczopędnie" :P... Więcej
      0
      0 | 0
    • Natt 22.09.2008
      do Justyny:) siedem dni to za malo by odczuc roznice. po za tym soki pomaranczowe nie zapenia takiego koloru szybciej i ... Więcej
      0
      0 | 0
    • aga 05.02.2009
      :) witajcie ja piję sok z marchwi ten jednodniowy nieraz 2 lub 3 w ciągu dnia jednakże kupuje co 2 lub 3 dzień już od jakie... Więcej
      0
      0 | 0
    • oooooooo 10.06.2009
      pedaly!
      0
      0 | 0
    • ona 11.08.2009
      słuchajcie jadłam kiedyś marchewki ale miałam po nich zaparcia.czy jak będę jadła np 2 marchewki i jabłko to marchewka nie ... Więcej
      0
      0 | 0
    Trwa ładowanie...

    Pokaż więcej