251

Czerwony burak leczy

Historia buraka sięga czasów starożytnych. Grecka bogini miłości - Afrodyta zawdzięczała im swą urodę. Już 2000 lat p.n.e. w Babilonie stosowano liście buraka w celach leczniczych. W Polsce jadano buraki na dworze króla Władysława Jagiełły.

W dawnych czasach znano tylko buraki liściowe nazywane „boćwiną”. Nazwa „buraki” oznaczała ukiszoną boćwinę. Później zaczęła funkcjonować dla określenia buraków czerwonych. Obecną wielkość korzenia udało się uzyskać włoskim ogrodnikom w XVI wieku.

Buraki są zdrowe, bo zawierają:

  • białko,
  • cukry,
  • witaminy C i B,
  • kwas foliowy,
  • karoten,
  • mikro- i makroelementy (wapń, magnez, potas, sód, żelazo),
  • betaninę - barwnik buraków czerwonych mający działanie bakteriostatyczne.

    Lecznicze właściwości buraków:

  • działają pobudzająco,
  • zwiększają odporność organizmu za sprawą betaniny, ale i śladowych ilości pierwiastków takich jak: lit, stront i rubid,
  • wspomagają leczenie nowotworów złośliwych. Zasugerował to węgierski naukowiec A. Ferenczy. Przy tego typy chorobie można pić sok z buraków, nie wolno jednak rezygnować z kuracji zaproponowanej przez lekarza,
  • za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach,
  • zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
  • odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
  • zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
  • zwalczają przeziębienia,
  • są wskazane przy anemii i nerwicy.

    Działanie profilaktyczne z wykorzystaniem buraków:

    W ramach profilaktycznej ochrony jelita należy pić codziennie 1/8 litra soku z buraków czerwonych. Kiedy do tego soku dodamy starte jabłko, wszystkie nagromadzone w ciągu dnia toksyny zostaną usunięte za pomocą pektyn. Sok najlepiej pić wieczorem.

    Sok z buraków łagodzi przebieg menopauzy, pobudza krążenie, ułatwia wydalanie moczu, oczyszcza krew, pomaga przy złej przemianie materii. Należy pić dwa razy dziennie pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą przed posiłkami. Sok z buraków zmieszany w połowie z miodem pomaga na nadciśnienie, zaś sok z 2 marchewek, 12 buraków i selera, rozcieńczony wodą, leczy anginę i grypę. Anginę można też leczyć, płucząc gardło 3 razy dziennie podgrzanym sokiem z buraków.

    Sałatka z 3 dużych ugotowanych i utartych buraków z dodatkiem posiekanej cebuli, niedużego kiszonego lub konserwowego ogórka wspomaga walkę z otyłością, leczy wątrobę i nerki.

    Czerwony barszcz zwalcza zgagę i kwasy w żołądku. Barszcz z sokiem z cytryny pomaga w leczeniu gruźlicy. Ćwikła ułatwia trawienie. Wywar z naci buraka i korzeni selera wypity 2 godziny przed snem pomoże na bezsenność.

    Częste picie kwasu buraczanego pomaga w leczeniu anemii, zaparć, depresji, nadciśnienia. Przygotowanie kwasu buraczanego jest bardzo proste. Należy pokroić buraki w plastry, a następnie zalać je przegotowaną letnią wodą i dodać kromkę suchego chleba. Po siedmiu dniach przecedzić.

    Zapamiętaj:

  • chorzy na cukrzycę nie powinni jeść buraków,
  • najsmaczniejsze są buraki o średnicy nie większej niż 8 cm,
  • botwina jest mniej kaloryczna od buraków,
  • aby burak zachował wartościowe składniki, lepiej go nie gotować,
  • podczas gotowania buraki tracą zbyt wiele soku, dlatego najlepiej gotować je ze skórką,
  • kupując buraki, należy zwrócić uwagę, aby nie były za mocno wysuszone.
  • Skomentuj

    Komentarze (251)

    • ROMAN 22.06.2008, 18:05
      Popieram taki program ktory uzupelnia dotychczas zgromadzona wiedze a ktory rozszezaz w naturalny sposob postem... Więcej
      1
      0 | 1
    • lala 23.06.2008, 17:43
      ja ubielwiam buraki z chrzanem albo swiezutki sok z nich pycha i samo zdrowie!
      0
      0 | 0
    • ertu 23.06.2008, 18:21
      a, który sok jest zdrowszy: ze świeżych buraków czy kwas buraczany?
      2
      2 | 0
    • soniablack 23.06.2008, 22:51
      a ja lubie chłodnik z buraczkami i buraki gotowane do obiadku:)
      0
      0 | 0
    • Zofia...U 24.06.2008, 04:36
      W wieku 19 lat, po porodzie dostalam silnej anemii. Jakich lekow nie przyjmowalam nie sposob zliczyc. Transfuzje krwi przes... Więcej
      1
      1 | 0
    • Asia 24.06.2008, 09:44
      A ja mam uraz z dzieciństwa dotyczący buraków, a dokładnie z przedzskola. Do dzis nie wezmę buraka do ust, soku z buraków r... Więcej
      1
      0 | 1
    • ADA 24.06.2008, 10:03
      Do ZOFIA ..... dziekuje ci serdecznie za ten wpis.
      0
      0 | 0
    • Truskawa 24.06.2008, 10:57
      A ja własnie dzisiaj gotuję buraki. Zrobię pyszny barszczyk. Palce lizać. mniam mniam
      0
      0 | 0
    • Berenika 24.06.2008, 13:03
      Do ZOFIA. Faktycznie przy anemii sok z buraczka jest znakomitym lekarstwem! Ja tez wyprobowalam na sobie i polecam serdecz... Więcej
      1
      1 | 0
    • Olga 25.06.2008, 07:08
      Ja również uważam, że sok z buraków czyni cuda.Kiedyś bardzo często robiłam sok z buraków .Jest bardzo smaczny zwłaszcza ... Więcej
      1
      1 | 0
    Trwa ładowanie...