27

Zdrowiej, naturalniej, mądrzej

Narzekamy, że żywność staje się coraz bardziej „sztuczna”, nafaszerowana chemikaliami i hormonami, ale częściowo my sami - konsumenci, jesteśmy temu winni. Kupujemy to, co najtańsze i zachowuje długo świeżość, a takie parametry są możliwe do spełnienia tylko dzięki masowej, uprzemysłowionej produkcji żywności, przy zastosowaniu nawozów, środków owadobójczych, grzybobójczych, konserwujących itp. Na szczęście nadal mamy pewną swobodę wyboru, a korzystając z niej mądrze, możemy ograniczyć ilość substancji chemicznych, jaka dostaje się do organizmu wraz z jedzeniem bądź jako składnik pożywienia.

Jak zatem jeść, by nie przejeść się tzw. chemią:

1. Czytaj etykietki, zapamiętaj bądź zapisz sobie nazwy składników, których nazwy nic ci nie mówią, a potem sprawdź ich znaczenie.

2. Sprawdzaj zapach warzyw i owoców, które kupujesz. Intensywny, naturalny zapach to dobry znak. W tym przypadku jeszcze ważniejsza jest ostrzegawcza funkcja węchu. Od holenderskich rzodkiewek i sałat wrażliwy nos wyczuje zapach przypominający ten, jaki się zwykle unosi w aptece. Lekarstwa lepiej zażywać pod kontrolą lekarza.

3. Jedz najwięcej tych owoców i warzyw, na które jest w danej chwili sezon. Postępując według tej reguły ograniczysz mimowolne spożywanie środków grzybobójczych, owadobójczych i przeciwgnilnych, których używa się, byś mógł kupić dany owoc bądź warzywo przez cały rok.

4. Wiedz, że niektóre rośliny absorbują z gleby i przez skórę mniej pestycydów niż inne. Warzywami o tych właściwościach są: papryka, kabaczek, cukinia, fasola, groch, por, ziemniak, rzepa, chrzan, czosnek.

5. Dzisiejsze metody przechowywania produktów roślinnych, polegające między innymi na ich spryskiwaniu, nie pozostawiają nam wielkiego wyboru: należy dokładnie myć, a następnie obierać owoce i warzywa. Z warzyw liściastych powinno się odrywać i wyrzucać liście warstwy wierzchniej.

6. Z mięsa wykrawaj tłuszcz i skórę. W nich zbiera się dużo substancji chemicznych, które dodaje się do paszy zwierzęcej.

7. Najlepiej wyeliminuj całkowicie gotowe dania oraz snacki, zwłaszcza chipsy. Nad tym, żeby zupka z torebki miała smak pomidorowy, a chipsy były „bekonowe”, pracowały zespoły wybitnych chemików. Naszym skromnym zdaniem natura nadal jest lepszym dostawcą smaków i aromatów niż najnowocześniejsze niemieckie laboratorium.

8. Zanim przystąpisz do obierania cytrusów, bananów bądź innych owoców egzotycznych, najlepiej umyj je mydłem bądź sparz ich skórkę wrzątkiem. W krajach, z których te owoce są przywożone, występują właściwe dla tamtejszego klimatu grzyby, bakterie i pasożyty. Aby zabezpieczyć przed nimi owoce, stosuje się bardzo silne pestycydy, insektycydy i środki zapobiegające gniciu. Samo umycie owocu może nie wystarczyć, dlatego najlepiej umyć także ręce po jego obraniu.

9. Ryby zaliczane są naturalnie do najzdrowszych składników diety człowieka, a przynajmniej było tak, dopóki człowiek nie zanieczyścił mórz i oceanów. Największe stężenie zanieczyszczeń jest w morzach zamkniętych i półzamkniętych, dlatego ryby z Bałtyku od dawna nie są polecane. Łosoś norweski, odkąd hoduje się go na karmie, która nie ma nic wspólnego z naturalnym pożywieniem tych ryb (w analogiczny sposób człowiek wywołał BSE), ma reputację toksycznego, a nawet rakotwórczego.

10. Jeśli przykładasz wagę do tego, by twoje dziecko rozwinęło gust do naturalnych smaków i zdrowego pożywienia, staraj się nie podawać mu dań zawierających wzmacniacze smaku: glutaminian sodu (E621), rybonukleotyd sodu (E635), benzoesan sodu (E211).

Skomentuj

Komentarze (27)

  • Aga 19.05.2004, 09:05
    Moim zdaniem jesli bysmy chcieli zyc zdrowo to nie powinnismy jesc nic bo wszystko na cos szkodzi.Ewentualnie warzywa i owo... Więcej
    0
    0 | 0
  • kechara 19.05.2004, 09:53
    zgadzam się. to bez sensu tak się zamartwiać. lepiej pomyśleć o tym, żeby jeść dużo warzyw i owoców w ogóle, bo okazuje się... Więcej
    0
    0 | 0
  • joanka 19.05.2004, 10:15
    fakt, że nie można popadać w obłęd ale też można by unikać niektórych wybitnie chemicznych rzeczy. na przykład po obraniu... Więcej
    0
    0 | 0
  • justa 19.05.2004, 10:32
    uważam, że artykuł porusza istotną kwestię. "chemiczność" pożywienia z czasem wzrasta, a my jakby tego nie zauważ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Dżabersmok 19.05.2004, 13:17
    Łatwo powiedzieć, że jedzenie gotowe jest niezdrowe. Tylko skąd mam wziąć czas (i kasę), zeby zrobić sobie krem z borowików... Więcej
    0
    0 | 0
  • justa 20.05.2004, 11:16
    czas może być przeszkodą, ale kasa? gotowanie samemu jest o wiele tańsze niż kupowanie gotowych zup, dań czy żywienie się w... Więcej
    0
    0 | 0
  • justa 21.05.2004, 10:56
    jeszcze jedno... smutne, że zainetresowanie tym tematem jest tak małe... widać, ile dla większości ludzi znaczą słowa: &quo... Więcej
    0
    0 | 0
  • Aneczka 21.05.2004, 17:24
    Opinia wyrażona w artykule na temat łososia niekoniecznie musi być prawdziwa. "(...) ma reputację toksycznego." A... Więcej
    0
    0 | 0
  • ania 21.05.2004, 19:08
    żyjmy zdrowwo
    0
    0 | 0
  • leszek 21.05.2004, 22:48
    Do Aneczki. A kto Ci powiedział że w sklepach ze zdrową żywnościa jest zdrowa żywność??? Niestety w większości przypadków... Więcej
    0
    0 | 0
Trwa ładowanie...

Pokaż więcej