12

Spiżarnia pełna dobrych smaków

Ile z nas ma w domu prawdziwą spiżarnię? Taką z równymi rzędami półek z kolorowymi słoikami, skrzyniami jabłek, glinianymi garnkami pełnymi kiszonej kapusty i domowej roboty smalcu. No ile? Takich szczęśliwych jest niewielu, ale tęsknota za posiadaniem spiżarni pełnej pachnących rarytasów jest chyba w każdej z nas. Jedne z tej tęsknoty biorą się za przyrządzanie czasochłonnej konfitury z berberysu, inne produkują etykiety na pudełka z ręcznie robionymi ciasteczkami, a Beata Martynowska założyła firmę.

Spiżarnia pełna dobrych smaków- Pomysł zrodził się z tęsknoty za smakami, jakie pamiętam z dzieciństwa albo z kulinarnych wspomnień, jakie przywoziliśmy z wakacji, spędzanych w różnych rejonach Polski – wspomina właścicielka  firmy  produkującej przetwory owocowe i warzywne pod marką "Spiżarnia-Tradycyjne Przysmaki".

- Zaczęło się od powideł rodem z Kownat koło Ciechanowa. Lekko dymny smak tych powideł jest niepowtarzalny. Kiedy raz jadło się powidła robione przez moją babcię, trudno było potem zadowolić się kupnymi – opowiada pani Beata – a babciny przepis był i czekał na wykorzystanie. Od tego był już tylko krok, aby wykorzystać zdobyte wcześniej doświadczenia i zaproponować babcine powidła szerszej publiczności. Potem doszły inne przetwory. W pewnym momencie, nagromadziło się tyle pomysłów na najrozmaitsze produkty, że coś z tym trzeba było zrobić.

Dziś w ofercie firmy znaleźć można syrop z dzikiej róży, maliny z rumem, konfiturę korzenną z pomarańczy, borówki z gruszką, różnego rodzaju soki, przeciery i miody.

Spiżarnia pełna dobrych smaków

Spiżarnia obchodzić będzie wkrótce dziesiąte urodziny. Tyle czasu minęło odkąd Beata Martynowska zrezygnowała z korporacyjnej kariery i oddała się swojej pasji do dobrego, domowego jedzenia.

- Początki, jak w każdym biznesie, nie były łatwe. Kiedy tworzy się coś nowego, własnego, zapału wystarcza, żeby góry przenosić, a co dopiero pokonywać trudności – opowiada właścicielka.

Spiżarnia pełna dobrych smaków

Pasja połączona z pracowitością doprowadziły firmę na rynek całej Polski. Obecnie produkty marki Spiżarnia można kupić już w dobrych sklepach w większych miastach. Znaleźli się również odbiorcy w Niemczech, Irlandii, Wielkiej Brytanii, a ostatnio nawet w Australii.

Pani Beata nie ustaje w poszukiwaniu nowych smaków.

- Uwielbiam odkrywać nowe krainy smaków i zapachów – opowiada. - Lubię  niecodzienne kombinacje smaków. Ciągłą inspiracją są podróże – te dalekie i bliskie, do innego regionu, miasta, wioski, dostarczają wielu okazji do odkrycia szerzej nieznanych smakołyków w lokalnych restauracjach czy wytwarzanych przez niewielkie rodzinne firmy.

Spiżarnia pełna dobrych smaków

Kiedy już pojawi się pomysł na nowy rarytas, czy to inspirowany wspomnieniem babcinej kuchni, czy też impresjami z jakiejś wyprawy, zaczyna się etap eksperymentowania. Rodzina Martynowskich próbuje, udoskonala i tworzy własne wariacje na temat musztardy, ciastek z białą czekoladą lub kapusty z jabłkami.

- Przed wprowadzeniem nowego produktu na rynek musi on najpierw zdać rodzinny egzamin smaku. Następnym krokiem są degustacje sąsiedzkie – zdradza sekret testowania nowości Pani Beata. - Mamy kilku wypróbowanych smakoszy w naszej okolicy, którzy chętnie dzielą się opiniami na temat naszych pomysłów kulinarnych.

Spiżarnia pełna dobrych smaków

Państwo Martynowscy prowadzą również bloga kulinarnego (www.zniejednegogarnka.pl, który pozwala na wymianę doświadczeń z wielbicielami dobrych smaków.

A co Spiżarnia poleca na świąteczny stół?

- Dobrym pomysłem na prezent lub na świąteczny stół mogą być konfitury – np. pomarańczowa, z delikatną nutą korzenną, z płatków róży albo figi z koniakiem.

Spiżarnia pełna dobrych smaków

Na świąteczny stół Spiżarnia proponuje również  ćwikłę, borówki z gruszką, tradycyjny polski, mocny chrzan, kapustę z grzybami, no i oczywiście pyszny barszcz czerwony. A na sylwestra, żeby mieć siłę na szaleństwa do białego rana zamówić można znakomity żurek.

Warto wziąć przykład ze Spiżarni i może w tym roku lepiej obdarować bliskich smakami pełnymi  dobrych wspomnień? Zrobienie konfitury wcale nie jest trudne! Będzie zdrowo, oryginalnie, pachnąco i inspirująco.  Czegóż chcieć więcej od prezentu?

Katarzyna Gapska

Niestrudzona poszukiwaczka wzruszeń. Miłośniczka radości do łez i dobrej kawy. Mama trójki dzieci i stada zwierząt. Z czego te pierwsze ciągane są po całym świecie, by dzieliły pasję podróżniczą matki. Niepoprawna marzycielka, która wierzy, że przejedzie się niebieskim kabrioletem po plaży i zatańczy boso na pustyni. Chciałaby, aby jej życie nie umknęło zbyt szybko, dlatego pisze felietony i reportaże (m. in. do Forbesa, Gazety Wyborczej), fotografuje (jej zdjęcia można znaleźć między innymi na vogue.it/photovogue oraz w galerii Akademii Fotografii Dziecięcej).

Poprzedni tekst autora:

Utalentowani bracia
Skomentuj

Komentarze (12)

  • hanka 13.12.2013, 18:32
    bo i co tu komentowac,kto ma czs robic jakies przetwory,i nie wmawiajcie,ze bylyby ekologiczne,smaczne i zdrowe,przeciez ta... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 13.12.2013, 19:16
    Zawsze znajduję czas na przetwory. oczywiscie nie szaleję i nie robie przetworów ze wszystkiego, ale na kiszone ogórki i na... Więcej
    0
    0 | 0
  • jolka 14.12.2013, 07:01
    a ja co rok robię k 300 słoików i mam na całą zimę i trochę po niej, zawsze znajdę czas aby coś upchać do słoja :)... Więcej
    0
    0 | 0
  • atena 14.12.2013, 13:06
    co roku robię przetwory ,mam swoją malutką działkę więc staram się żeby nic sie nie zmarnowało robię dzem z wiśni ,czarnej... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 14.12.2013, 22:14
    hanka - ignorantko.. Zastanowiłas sie jak robily przetwory domowe nasze prababki i babki ? One uzywały konserwantów, ale.. ... Więcej
    1
    0 | 1
  • gość 14.12.2013, 22:15
    hanka - ignorantko.. Zastanowiłas sie jak robily przetwory domowe nasze prababki i babki ? One uzywały konserwantów, ale.. ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 14.12.2013, 22:15
    hanka - ignorantko.. Zastanowiłas sie jak robily przetwory domowe nasze prababki i babki ? One uzywały konserwantów, ale.. ... Więcej
    0
    0 | 0
  • hanka 15.12.2013, 16:48
    nie jestem zadna ignorantka,mam tzw.swoje lata i wiem ile moje dzieci maja czasu na przetwarzanie niby ekologicznych cudow... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 16.12.2013, 00:00
    Haniu , a czy Ty kiedykolwiek zrobiłaś własnoręcznie domowe wędliny lub przetwory?tylko lenie i niemoty mówią , że się nie ... Więcej
    0
    0 | 0
Trwa ładowanie...