1

Żurek staropolski z makaronem

Zupy
Porcje:
Koszt:
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • kości wędzone od schabu - ½ kg
  • marchew - 1 średnia szt.
  • seler - ½ średniej szt.
  • woda - ok. 2,5l
  • liść laurowy - 3 szt.
  • ziele angielskie - 5-6 ziarnek
  • gotowy zakwas na żurek - 1 butelka ok. 350ml
  • śmietana kwaśna 18% - 300ml
  • sól, pieprz do smaku
  • czosnek - 3 ząbki
  • biała kiełbasa surowa - ½ kg
  • jajka ugotowane na twardo
  • Makaron kolanka – 250g

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka. Smacznego!

Skomentuj

Komentarze (1)

  • KXLmLwRMZ 12.05.2013, 08:51
    Kf6szf6nf6m ire1sodat, Van meg ne9hany fotf3 Montenegrf3rol csak kicsivel vissze1bb. Igaz, hogy meg hatra van Dubrovnik, ha... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 16.11.2014, 20:05
    niewiem czy to ze mną coś nie tak czy to przez to że jestem stenudtem ale zdarzyło mi się robić tosty na kolacje z pasztete... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 18.11.2014, 02:58
    Stands back from the keyboard in ameezmant! Thanks!
    0
    0 | 0
  • gość 21.11.2014, 10:24
    ;o ale ten mc'doland to już przegiecie. Nie dosyć że odwamiam sobie tam ulubionych wcześniej nuggetsow w ktf3rych jes... Więcej
    0
    0 | 0