37

Żurawina lecznicza

Inne
Porcje: ?
Koszt: ? zł
Trudność:
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • 1 kg żurawiny, 0,5 kg cukru

Jak przyrządzić?

Żurawinę zasypać cukrem i rozdrobnić blenderem. Przełożyć do małych wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce. Ze względu na surowe owoce wyrób nie jest zbyt trwały i warto część przełożyć do pojemników plastikowych i zamrozić.

Potrzebne przybory:

Jak podawać?

Można jeść po 1 łyżce rano i wieczorem lub dodawać do jogurtu kisielu czy po prostu jeść z bułeczką.

Skomentuj

Komentarze (37)

  • klaudia 23.11.2005, 15:08
    a ja zurawine smaze z cukrem wkladam w sloje wszyscy uwielbiamy goraca herbate wlasnie z borowkami.na chlodne jesienne wi... Więcej
    0
    0 | 0
  • bajaderka 23.11.2005, 18:22
    Chyba jest jakaś różnica między żurawiną a borówką.
    0
    0 | 0
  • Bogumiła 23.11.2005, 20:53
    właśnie, żurawina to napewno nie borówka, a wiele osób właśnie borówkę czerwoną uważa za żurawinę. Wiem że żurawina ma więk... Więcej
    0
    0 | 0
  • mysza 24.11.2005, 15:18
    a w ogole to ma wlasciwosci przeciwbakteryjne i zapobiega zapalenim pecherza moczowego .Sok jest bardzo zdrowy i pyszny, a ... Więcej
    0
    0 | 0
  • sloneczkojasne 25.11.2005, 10:40
    To wcale nie jest prawda , ze żurawina w takiej postaci nie jest trwała, ja od wielu lat robię ją właśnie tak, tzn miksuję ... Więcej
    1
    1 | 0
  • Gość 03.12.2005, 19:45
    Obróbka cieplna niszczy lecznicze właściwości żurawiny. Najlepiej zatem spożywać ją na surowo, a nadmiar zamrozić.
    0
    0 | 0
  • Kiza 25.12.2005, 17:12
    Ja tam ide na bagno do rezerwatu przyrody, potem nakładam gumowce ,ubieram się na zielono i rwe.To na bagnie najprędzej zna... Więcej
    0
    0 | 0
  • ola 13.07.2006, 13:52
    Właściwości lecznicze żurawiny- i owszem, ale bez cukru! Szklankę mrożonej żurawiny gotować 30- 40 min w 3 szk. wody-... Więcej
    0
    0 | 0
  • Magda 01.09.2006, 14:20
    Jesli ktos ma problem z zakupem zurawiny zapraszam na alegro.ZURAWINA Z PRAWDZIWEGO BAGNA
    3
    2 | 1
  • witch 05.09.2006, 23:05
    Żurawina - to żurawina. Czarna jagoda - to borówka, a taka czerwona, nazywana borówką to jest brusznica. Dla mnie to zasadn... Więcej
    0
    0 | 0