×

5

Zupa z zielonego groszku

Zupy
To nie jest zwykła zupa - krem. To zaskakujące połączenie smaków groszku, zielonego ogórka i cytryny sprawia, że zupa wyśmienicie smakuje na ciepło, z grzankami ale także na zimno, z odrobiną mięty, jako chłodnik. Świeży groszek rzadko gości na naszych stołach, zwykle korzystamy z wersji konserwowej, a szkoda, bo jego smak i aromat są zupełnie inne i niepowtarzalne. Zatem, skoro tylko teraz można go bez problemu kupić, warto wykorzystać jego walory.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 50 dag zielonego groszku,
  • 1 świeży ogórek,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • kawałeczek selera,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 1/2 cytryny,
  • kilka gałązek zielonej pietruszki,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Marchew i selera myjemy, kroimy na kawałki.

Cebulę kroimy w ćwiartki.

Wszystkie warzywa wrzucamy do garnuszka z ½ litra wody.

Gotujemy 30 minut.

Odcedzamy warzywa, nie będą nam już potrzebne.

Do bulionu dodajemy groszek i gotujemy 5 minut.

Ogórek obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.

Dodajemy do zupy, odstawiamy i dokładnie miksujemy z sokiem z cytryny i śmietaną.

Całość jeszcze przez chwilę podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania.

Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

Jak podawać?

Podajemy solo lub z grzankami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • Filip 01.08.2011, 16:22
    Fajna zupa,umiem taką przygotować,trochę eksperymentuję z warzywami. Cześć.
    0
    0 | 0
  • irena 11.01.2012, 15:43
    takie zupy super????????????
    1
    0 | 1
  • bluemay 30.05.2013, 11:18
    zimne to najlepsze jest piwo, a za 5 zyla mam 5-6 bronx-ow i ubaw po pachy
    2
    0 | 2
  • bluemay 30.05.2013, 11:20
    fak, to Zuza G jeszcze zipie???????????????????????????????????????????????
    0
    0 | 0
  • gość 14.07.2014, 11:08
    Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie m... Więcej
    0
    0 | 0