20

Zupa z soczewicy

Zupy
Soczewica miewała swoje chwile chwały, ale ostatnio przeżywa prawdziwy renesans. Od lat korzystają z niej wegetarianie, dziś modna wśród odżywiających się zdrowo lub będących na diecie. Kwas foliowy, fosfor, żelazo, dużo białka, mało kalorii. Dzięki najniższemu wśród roślin strączkowych indeksowi glikemicznemu stanowi ważny składnik diety Duncana czy Montignaca. Nie można tam używać warzyw strączkowych, ale soczewicę tak! I teraz najważniejsze, w tej wersji jest bardzo smaczna. Zupa z soczewicy przygotowana według tego przepisu spodoba się nawet prawdziwym łasuchom.
Porcje: 8
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 1,5 szklanki soczewicy łuskanej,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • ½ małego selera,
  • 1 pietruszka,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie (np. Maggi),
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • ew. ½ szklanki śmietany.

Jak przyrządzić?

Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej poprzedniego dnia).

Nasiona odsączamy i zalewamy 2 litrami świeżej, lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu.

Cebulę drobno siekamy i smażymy chwilę na oliwie.

Gdy będzie już szklista, dodajemy ją do soczewicy.

Seler, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do garnka.

Gdy soczewica będzie już niemal miękka (ok. 15-20 minut), dodajemy koncentrat, majeranek, cząber i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Gotujemy jeszcze 10 minut, po czym doprawiamy, Maggi, solą i pieprzem.

Jak podawać?

Rozlewamy zupę na talerze i posypujemy natką pietruszki.

Można ją zabielić śmietaną.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (20 komentarzy)

  • Raz Putin 01.02.2011, 16:03
    Żurek, Żurek i jeszcze raz żurek. Z białą kiełbasą i jajkiem, gęsty i z kupą pieprzu i majeranku. Wtedy nawet keczupu nie p... Więcej
    1
    1 | 0
  • lea 01.02.2011, 17:11
    Ja znam inny przepis: pół szkl soczewicy, 2 ziemniaki (pokroić w kostkę), 1 cebula (pokroić w ósemkę), sól. Wszystko gotowa... Więcej
    0
    0 | 0
  • najlepsza 02.02.2011, 11:13
    Nie napisane z jakiej soczewicy. Czerwonej czy zielonej? Jeżeli z czerwonej to nie trzeba jej moczyć. Aby zupa była zdrowa ... Więcej
    1
    1 | 0
  • verde 03.04.2011, 19:05
    Przecież na zdjęciach widać, że autorka użyła zielonej soczewicy.
    0
    0 | 0
  • Dorris 11.04.2011, 11:06
    Osobiście polecam zupę z soczewicy z serii Zup Babi Zosi firmy "SyS". Jest doskonała, szybko sie robi. Jest bardz... Więcej
    2
    1 | 1
  • Basia 05.05.2011, 17:52
    Pyszniasta! Dziś ugotowałam w/g tego przepisu!
    0
    0 | 0
  • Lola 27.07.2011, 17:49
    też dziś ugotowałam, jak dla mnie rewelacja - bardzo smaczna
    0
    0 | 0
  • morr 21.09.2011, 15:45
    "w kostce rosołowej nie ma tłuszczu!"? Osoba, która to napisała, chyba nigdy nie spojrzała na skład kostki rosoło... Więcej
    2
    2 | 0
  • alix 01.11.2011, 12:37
    Ja - może mniej dietetycznie;) - ale dodaję jeszcze podsmażony wcześniej na patelni boczek - zupka naprawdę smaczna, pachną... Więcej
    1
    1 | 0
  • anka68 25.11.2011, 12:03
    zupa jest przepyszna robilam ja jjuz kilka razy ;-))))))
    1
    1 | 0