5

Zupa tajska

Zupy
Gorąca miseczka mlecznej zupy o orientalnym smaku. Na ten smak i aromat składa się trawa cytrynowa, limonki, mleczko kokosowe i zielona pasta curry. Bazą jest swojski bulion z pociętą w paski piersią z kurczaka. Wyrazistego smaku dodają uprażone migdały.
Porcje: 2
Koszt: 17 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu drobiowego, może być z kostki,
  • 100 g piersi z kurczaka,
  • łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej,
  • 1 mała puszka mleka kokosowego light,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 1-2 cytryny lub limonki,
  • zielona pasta curry.

Jak przyrządzić?

100 g piersi z kurczaka pokrój w paski o grubości ok. 2 cm.

Przygotuj trzy szklanki bulionu drobiowego.

Do bulionu i miękkiego mięsa wrzuć posiekaną łyżeczkę trawy cytrynowej.

Po 5 minutach gotowania na wolnym ogniu, wyciśnij 1-2 cytryny lub limonki.

Zupę dopraw pastą curry – w zależności od tego, czy lubisz ostre potrawy.

Odstaw z ognia.

W tym czasie na suchej patelni upraż płatki migdałowe.

Zupę wymieszaj z mlekiem kokosowym.

Rozlej do małych miseczek wraz z mięsem z kurczaka.

Jak podawać?

Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • milla 26.09.2012, 22:55
    to brzmi ciekawie. Podobną zupkę jadłam i była rewelacyjna... chyba spróbuję.
    1
    0 | 1
  • gość 26.11.2012, 16:25
    zczxc
    2
    0 | 2
  • gość 17.06.2013, 12:14
    Aritcles like this just make me want to visit your website even more.
    0
    0 | 0
  • gość 28.04.2014, 11:39
    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, ... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 28.04.2014, 12:59
    te gorzkie, spalone migdaly sa zupelnie zbedne. mieszkalam ponad rok w Tajlandii i zadnych migdalow w tego typu zupie nie b... Więcej
    2
    2 | 0