4

Zupa szpinakowa z ziemniaczanym purée

Zupy
Wydawałoby się, że zupa szpinakowa ma niewiele wspólnego z zupami rozgrzewającymi, takimi typowymi na zimowe dni. Nic mylnego, to przyprawy dodane do delikatnej, szpinakowej zupy sprawiają, że błogie ciepło już po kilku łyżkach rozchodzi się po całym ciele. A jest to gałka muszkatołowa, czosnek i pieprz. Szpinak z warzywami to duży zastrzyk witamin. Wędzony boczek dodaje energii i sprawia, że najadamy się do syta. A dzięki ziemniaczanemu purée, nie potrzebujemy już drugiego dania.
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • pół kg mrożonego szpinaku,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 100 g serka ricotta,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kostka rosołowa,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • 3 łyżki śmietany,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól.

    Purée:

  • 6 średnich ziemniaków,
  • 5 łyżek mleka,
  • łyżka masła,
  • pół pęczka koperku,
  • sól.

Jak przyrządzić?

Kostkę rosołową rozpuścić w 1 litrze wrzącej wody.

Dodać marchewkę, pietruszkę, kawałek selera.

Gotować do miękkości warzyw.

Dodać odsączony z wody szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, ser ricotta.

Gotować jeszcze 5 minut.

Zupę zmiksować, przyprawić solą, pieprzem.

Dodać śmietanę i natkę pietruszki.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.

Przetrzeć przez sito.

Dodać mleko, masło, pokrojony koperek, przyprawić solą.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni.

Jak podawać?

Do miseczek wlewać gorącą zupę, w środek porcję purée i porcję boczku.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • Kasiak 16.03.2011, 16:13
    Wygląda smakowicie, w weekend ja wyprobuje .. a moze juz w piatek :) Juz mi cieknie ślinka :D
    0
    0 | 0
  • pedro 20.03.2011, 00:09
    fantastyczna, bomba z zelazem-dla fanow zdrowego zywienia, syta-dzieki puree zastapila drugie danie, jesli dodac wedzonego ... Więcej
    0
    0 | 0
  • asu 13.08.2011, 00:32
    uwielbiam nowości - przepis bardzo mi się podoba! dziękuję. w zamian zapraszam do siebie - kuchnia brazylijska to moja pas... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 04.07.2014, 10:24
    Dajmy już spokój z tym żelazem w szpinaku. Żupa wygląda fajnie, tylko dlaczego ta kostka rosołowa?! Czyżby Kafeteria robiła... Więcej
    0
    0 | 0