1

Zupa pomidorowa z mozzarellą i groszkiem ptysiowym

Zupy
Sposób na nudną pomidorową. Nie deprecjonujemy kuchni tradycyjnej, ba... uważamy, że proste przepisy są najlepsze. Jednak czasem mamy ochotę na inne smaki i nuży nas to, co popularne. Zamiast zwykłej pomidorowej z makaronem lub ryżem, można podać zupę z pomidorów i cebuli z dodatkiem kulek mozzarelli i groszku ptysiowego.
Porcje: 2
Koszt: 13 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 4 duże pomidory,
  • 1,5 szklanki wody,
  • ¼ szklanki mleka 0,5%,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • tymianek,
  • sól,
  • pieprz,
  • świeże listki bazylii,
  • dwie łyżki groszku ptysiowego.

Jak przyrządzić?

Cebulę drobno pokroić. Oliwę wlać do garnka, podgrzać. Wrzucić cebulę i szklić mieszając około 2 minut. Sparzyć pomidory. Obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i wrzucić do cebuli. Zalać wodą. Dodać zioła i przyprawy. Gotować 15 minut. Można zmiksować. Zestawić z ognia. Wlać mleko, wymieszać. Do małych miseczek włożyć kawałki pokrojonej mozzarelli. Zalać ją gorącą zupą. Dodać groszek ptysiowy. Ozdobić listkami świeżej bazylii.

Potrzebne przybory:

Podawać z groszkiem ptysiowym i mozzarellą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (1 komentarz)

  • gość 28.04.2013, 10:40
    przepis prosto z auschwitz, zupa z półtorej szklanki wody
    4
    3 | 1