2

Zupa ogórkowa - lekka

Zupy
Porcje: 4
Koszt: 8 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • ok. 3 litry wody, 3 duże ziemniaki, ogórki kiszone (słoik),
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia pietruszka (korzeń),
  • kostka rosołowa,
  • 1 łyżka gotowej zupy ogórkowej z proszku (doda smaku),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • garść posiekanego świeżego koperku, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Pokrojone w kostkę ziemniaki zalej wodą, posól (ok. pół łyżeczki), ugotuj do miękkości (nie mogą być rozgotowane). Weź tłuczek do ziemniaków i wykonaj tylko 2-3 "ruchy ugniatania". Spowoduje to, że zupa będzie naturalnie gęstsza. Następnie dodaj kostkę rosołową, poczekaj aż się rozpuści. Dodaj starte na dużych okach ogórki, marchewkę oraz pietruszkę. Całość musi się pogotować przez 5 min. W garnuszku w 300 ml zimnej wody rozpuść 1 łyżkę gotowej zupy ogórkowej, dodaj 2 łyżki jogurtu naturalnego oraz garść świeżego posiekanego koperku, wymieszaj. Całość wlej do garnka z zupą, gotuj przez 10-15 min, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Jeżeli zupa będzie zbyt mało kwaśna, można dodać odrobinę wody ze słoika. Zupa jest pyszna, ale najlepsza jest następnego dnia. Smacznego!!!

Potrzebne przybory:

garnek, tłuczek do ziemniaków, garnuszek

Skomentuj

Komentarze (2)

  • gość 04.02.2013, 11:29
    Nie trzeba dodawać kostki rosołowej (sama chemia...), a już zwłaszcza przy zupie ogórkowej, której nie robi się przecież na... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 19.05.2013, 21:30
    Ja tam robiłam zupkę i wg mnie jest rewelacyjna :)
    0
    0 | 0