63

Zupa ogórkowa

Zupy
Porcje: 4 porcje
Koszt: ? zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: ? 250

Składniki:

  • - ok 1,5 l. wywaru warzywnego albo rosołu,
  • - 7-8 większych ogórków kiszonych,
  • - średnia cebula,
  • - ząbek czosnku,
  • - 2 łyżki mąki,
  • - 2 łyżki masła,
  • - 100 ml śmietany słodkiej,
  • - 3 ziemniaki,
  • - przyprawa do zup.

Jak przyrządzić?

Wywar - jak kto woli. Ja gotuję wywar z wloszczyzny dodając jedną kostkę bulionową, trochę vegety,pieprz, 2 kuleczki ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Wszystko na małym ogniu gotuje się aż warzywa będą miękkie (do 2 h). Warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy starte na grubej tarce ogórki (razem z sokiem co wypłynął), rozgnieciony czosnek i gotujemy ok 10 min. W mięczyczasie na maśle dobrze podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i zasypujemy mąką. Smażymy jeszcze trochę i dodajemy do zupy. Na takiej samej tarce jak ogórki ścieramy marchewkę z wywaru i też dajemy do zupy. Teraz przyprawiamy solą jak mało słone i przyprawą. Smietanę mieszamy z odrobiną zupy i dodajemy do reszty. Osobno trzeba ugotować ziemniaki (najlepiej w mundurkach) i jak lekko przestygną obrać, pokroić w kostkę i dodać do zupy. Odstawić na 10 minut aż przejdzie wszystko smakami.

Skomentuj

Komentarze (63)

  • Monika 20.12.2002, 11:56
    U mnie w domu robi sie tak: pokrojona wloszczyzne, ziemniaki i dwie kostki rosolowe gotuje sie ok. godziny, potem dodaje s... Więcej
    0
    0 | 0
  • Goha 09.01.2003, 21:10
    u mnie w domu dodajemy jeszcze przesmażony boczek-mniam!!!
    0
    0 | 0
  • Asia 28.01.2003, 14:50
    Wszystko fajnie robisz, ale ja zawsze robię tę zupe na wywarze z wędzonych ogonów (około 3-4 szt). Ma wtedy super aromat. O... Więcej
    0
    0 | 0
  • KrysiaMisia 26.02.2003, 12:55
    Moja zupa, prościzna ale pycha, jest taka: 2 marchewki ścieram na dużych oczkach, gotuję w 1/2 l wody z kostką rosołową, g... Więcej
    0
    0 | 0
  • LATRAVIATTA 19.07.2003, 16:40
    a ja latem zaprawiam tarte na tarce ogórki w słoiki i przed wrzuceniem do zupy podsmażam je odrobinkę, to wygodnictwo, aby ... Więcej
    0
    0 | 0
  • jurek 20.07.2003, 12:35
    Każdy sposób jest fajny! Ja podam jak się robi u mnie w domu. Ogórki starte na tartce dusi się na maśle w osobnym rondelk... Więcej
    0
    0 | 0
  • Kulka 05.12.2003, 18:25
    Zupa ogorkowa w 20 minut?? Czy Wy wiecie jak smakuje prawdziwa domowa zupa?? Chyba nie!!!!! Najpierw gotuje sie miesno-warz... Więcej
    0
    0 | 0
  • Adaś 09.01.2004, 11:50
    A kto słyszał, że zupkę ogórkową "zaciąga się" żółtkiem? Podpowiedzcie jak? i kiedy?!
    0
    0 | 0
  • tajemnica 22.02.2005, 08:11
    Nie każdy potrafi zrobić dobrą zupę ogórkową a te wszystkie przepisy są takie se. :-) Ja robię zupę rewelacja - a mój prze... Więcej
    0
    0 | 0
  • Karolcia 12.05.2005, 17:07
    Fajnie jest spróbowac czasem czegoś innego, ale ja najpierw gotuję wywar mięsno-warzywny z kostką rosołową i wegetą.Gdy war... Więcej
    0
    0 | 0