0

Zupa - krem z grzankami

Zupy
Zupa zapowiadająca jesień. Wyjątkowa w smaku, a jednocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Po niektóre jej składniki możesz wybrać się do lasu. Samodzielne zbieranie kurek przez całą rodzinę to dobry sposób na relaks na łonie natury i przyjemne spędzanie czasu. Kurki, delikatne mięso i nasączone oliwą grzanki uzupełnią spalone podczas leśnej wędrówki kalorie, nasycą. A szczypiorek doda zupie świeżości i lekkości.
Porcje: 4
Koszt: 10 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • porcja włoszczyzny,
  • białe mięso (np. 2 udka z kurczaka lub 1 pierś),
  • 0,3 - 0,5 kg kurek,
  • pół chleba (może być „wczorajszy”),
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek.

Jak przyrządzić?

Do garnka z wodą (1 - 1, 5 litra w zależności od tego czy lubisz gęsty czy rzadszy krem) wrzuć umyte i oczyszczone kurki, włoszczyznę oraz mięso z kury.

Gotuj na wolnym ogniu około godziny.

Przypraw do smaku.

Następnie wyjmij kilka kurek i jedną marchewkę, a resztę zupy zmiksuj. (można nie miksować, jeśli zamiast kremu wolisz zupę o normalnej konsystencji).

Pokrój chleb lub bułkę i kromki nasącz oliwą.

Następnie włóż do rozgrzanego do 100 stopni C piekarnika na 5 minut, aż się przyrumienią.

Jak podawać?

Przed podaniem włóż do zupy pokrojoną marchewkę, kilka kurek i posyp szczypiorkiem.

Jedz z grzankami z oliwą.

Wersja do druku
Skomentuj