0

Zupa krem z dyni

Zupy
Porcje:
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • dynia, 2 szk. mleka 3,2%, 1/3 kostki masła, pół łyżeczki płaskiej soli, 1/3 szk. cukru (można trochę dosłodzić jeśli ktoś lubi), 3 szczypty cynamonu, gęsta śmietana do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Bardzo serdecznie polecam tą zupę ponieważ nigdzie w internecie nie znalazłam przepisu na zupę z dyni na słodko a jest o niebo lepsza od tych na ostro. W mojej rodzinie robi się ją zawsze w okresie jesiennym. Dynię obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w kostkę (mnie jedna dynia wystarcza na trzy takie zupy, więc pozostałą kostkę zamrażam w dwóch innych woreczkach i wtedy mogę bardzo szybko przygotować taką zupę, bo już nie trzeba obierać dyni). Dynię gotować z odrobiną wody (aby się nie przypaliła, zanim puści sok), aż zmięknie. Następnie zmiksować blenderem i dodać resztę składników. Wymieszać i gotowe. Podawać polaną śmietanką. Polecam i smacznego.

Skomentuj