8

Zupa koperkowa z parzonymi kluseczkami

Zupy
Ciepła, pożywna zupa. Szybko rozgrzewa, poprawia samopoczucie, dodaje energii, gdy za oknem wciąż zima. Zachęca intensywnym aromatem koperku, a także bogactwem warzyw, tak bardzo potrzebnych w tym okresie. Całość uzupełniają parzone kluseczki. Miękkie i delikatne znakomicie pasują do koperkowej.
Porcje: 4
Koszt: 14 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • duży pęczek koperku,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • biała część pora,
  • połowa niedużego selera,
  • kostka rosołowa,
  • łyżeczka masła,
  • łyżka mąki,
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki,
  • sól, pieprz.

    Kluski parzone:

  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • sól,
  • ½ szklanki wody.

Jak przyrządzić?

Ugotować wywar z oczyszczonych, obranych i pokrojonych warzyw.

Dodać kostkę rosołową i łyżeczkę masła.

Mąkę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią zupę.

Koperek drobno posiekać, dodać do zupy.

Zupę zagotować.

Wlać śmietanę, przyprawić solą i pieprzem.

Pół szklanki wody zagotować z masłem.

Posolić, powoli wsypywać mąkę.

Gotować, aż masa zacznie odstawać od garnka.

Przestudzić.

Dodać jajka i żółtko.

Ciasto wyrobić mikserem.

Masę odstawić w chłodne miejsce na 15 minut.

Ciasto nabierać małą łyżeczką i wrzucać na osolony wrzątek.

Po wypłynięciu kluseczki wybrać łyżką cedzakową.

Jak podawać?

Ciepłe kluseczki podawać razem z zupą koperkową.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • megan 02.03.2011, 08:19
    W przepisie zabrakło informacji, ile mąki dodaje się do klusek parzonych. Byłabym wdzięczna za podpowiedź.
    0
    0 | 0
  • bluemay 02.03.2011, 14:45
    ostatnie zdjęcie jest tak atrakcyjne, ze aż czuję napływ energii do spierdalania gdzie pieprz rosnie No...do wc wystarczy..... Więcej
    0
    0 | 0
  • 02.03.2011, 15:19
    Ten koperek, a przynajmiej większość w tym twarde części to najpierw sie dusi na masełku....
    0
    0 | 0
  • witek pr. 03.03.2011, 12:14
    bluemay@ Skoro zupa kuperkowa to i jej koniec trafnie wieszczysz. Ponadto, porównując ostatnie zdjęcie z poprzednimi zauważ... Więcej
    0
    0 | 0
  • koprerek 07.03.2011, 12:34
    na tę porę koperek jest do d..y,poczekać należy do czasu aż sam wyrośnie,będzie pełny aromatu,wygrzany w słońcu.do tego mnó... Więcej
    0
    0 | 0
  • koprerek 07.03.2011, 12:38
    na tę porę koperek jest do d..y,poczekać należy do czasu aż sam wyrośnie,będzie pełny aromatu,wygrzany w słońcu.do tego mnó... Więcej
    0
    0 | 0
  • marmiz 08.06.2011, 13:05
    a co z tymi kluskami? bez mąki? to jajecznica jakaś chyba. Poproszę o dokładniejszy przepis na te parzone
    0
    0 | 0
  • kmokdsF 07.08.2011, 21:45
    przeciez w przepisie na kluseczki jest "powoli wsypywac make" to jaka jajecznica? :/
    0
    0 | 0