0

Zupa grzybowa z drobnym makaronem

Zupy
Porcje: 6
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 250

Składniki:

  • 60 dag mieszanych leśnych grzybów,pół pęczka włoszczyzny, 6 łyżek drobnego makaronu (np.zacierki lub gwiazdeczki), 5 szklanek bulionu warzywnego, 3 listki laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 łyżki masła, sól i pieprz do smaku, pół pęczka natki, pół szklanki śmietany 30%.

Jak przyrządzić?

Warzywa czyścimy, myjemy, obieramy, kroimy w kosteczkę. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy kilka minut. W tym czasie grzyby czyścimy, obieramy, myjemy. Kroimy w plasterki, chwilę dusimy na rozgrzanym maśle. Do gotującego się bulionu wsypujemy makaron, mieszamy. Czekamy, aż bulion ponownie zawrze, po czym zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 10 min. Następnie dodajemy podduszone grzyby. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Do zupy wlewamy śmietanę, energicznie mieszamy, ale już nie gotujemy. Natkę płuczemy, suszymy, grubo siekamy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy natkę.

Jak podawać?

Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Skomentuj