1

Zupa cebulowa z żółtym serem

Zupy
Porcje: 4
Koszt: 30 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: 300 250

Składniki:

  • 1 opakowanie sera morskiego, 150 g
  • 10 średniej wielkości cebul, 2 pomidory, ½ l białego wina, ½ l wody, 6 ząbków czosnku, po 1 łyżce oleju i sosu sojowego, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, pieprz, majeranek i listki świeżej melisy do dekoracji.

Jak przyrządzić?

Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, deska.

Jak podawać?

Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Na ciepło w głębokich talerzach.

Skomentuj

Komentarze (1)

  • gość 19.06.2013, 12:12
    Why do I bohetr calling up people when I can just read this!
    0
    0 | 0