×

22

Zapiekany fenkuł

Inne
Biało zielone bulwy z zielonymi czuprynkami delikatnych gałązek koperku. Fenkuł jest piękny i smaczny. Po rozkrojeniu, poczujemy orzeźwiający zapach anyżu. Zapiekany fenkuł może być samodzielną przekąską – jedzoną na ciepło lub zimno. Może być delikatnym i smacznym dodatkiem do mięsa lub ryby. To wydanie jest z szynką westfalską i twardym serem, ale możliwości przyprawiania go są nieskończone. Bardzo dobrze wpływa na obciążone łakomstwem brzuszki.
Porcje: 2
Koszt: 20 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niewiele 250

Składniki:

  • - 2 fenkuły,
  • - 4 plasterki szynki westfalskiej (może być inna, ale zawsze surowa i długo dojrzewająca),
  • - kilka plasterków twardego sera typu parmesan,
  • - kilka gałązek tymianku,
  • - oliwa,
  • - sól.

Jak przyrządzić?

1) Fenkuł pozbawiamy koperku i przekrawamy na pół. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 min. Jeśli lubicie miękko ugotowane jarzyny, możecie gotować ok. 30 min. Po ugotowaniu osączamy je z wody dość dokładnie.

2) Ugotowane fenkuły dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy głąba. Pomiędzy warstwy każdej ćwiartki „wplatamy” plasterek szynki, wkładamy listki tymianku. i układamy w wysmarowanej oliwą formie. Całość skrapiamy oliwą i układamy wiórki sera.

3) Zapiekamy ok. 15 min w dobrze ogrzanym piekarniku.

Jak podawać?

Na ciepło jako samodzielną jarzynową przystawkę. Jako jarzynę do dań mięsnych i rybnych (wówczas rezygnujemy z szynki, a doprawiamy np. większą ilością sera, lub ziołami). Ja lubię tak przygotowany fenkuł na zimno.

Uwagi:

Surowy fenkuł pachnie dość intensywnie anyżem. Podczas gotowania i pieczenia zapach ulatnia się w dużym stopniu, pozostaje jedynie jego ślad.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (22 komentarze)

  • Gabi 28.09.2007, 12:10
    Proste i pyszne!
    0
    0 | 0
  • alikka 04.10.2007, 17:20
    tja, wszystko ladnie, ale nie polecam zapiekac parmezanu... parmezan sypie sie na goraca potrawe. wtedy ser sie rozpuszcza ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Butterflypink 21.10.2007, 09:48
    A gdzie to można kupic???? nie widziałam na żadnych bazarach....
    0
    0 | 0
  • flight 21.10.2007, 20:48
    w lidlu sa:D ale nigdy nie jadlam;d jutro lece i kupuje:D
    0
    0 | 0
  • magda 22.10.2007, 22:11
    Smak mają dziwny, jakby anyżowy, na początku nie przechodziły mi przez gardło, ale później sie przyzwyczaiłam. We Włoszech ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Malagosia 28.10.2007, 15:53
    Wszystko smaczne ale bardzo wyszukane składniki. Wskoczcie tu za 2- 4 dni, a ukaże się mój przepis na pastę z żółtego sera ... Więcej
    0
    0 | 0
  • tomek 29.10.2007, 18:01
    troche przesadzaja ze nadaje sie do ryb i mies , za granica np w kuchni francuskiej nie slyszalem zeby ktos uzywal z miesem... Więcej
    0
    0 | 0
  • majaxy 30.10.2007, 22:19
    uwielbiam fenkuł pod każdą postacią!najlepszy jest na surowo z cytryna i białym sosem vinegret.do tego świeza bagietka...py... Więcej
    0
    0 | 0
  • a ile kosztuje ten fenukl? 03.11.2007, 16:07
    a ile kosztuje ten fenukl?
    0
    0 | 0
  • casiopea 03.11.2007, 18:12
    smakuje super ugotowany z pikantnym sosem pomidorowym i makaronem
    0
    0 | 0