19

Zapiekanka makaronowa z mięsem

Pizza i włoskie
Porcje: ok. 6
Koszt: ok. 20 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: bardzo wysoka 250

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego),
  • 1 duża lub 2 małe puszki pomidorów,
  • 1 średnia cebula,
  • 30 dag sera żółtego,
  • 4-5 łyżek oleju,
  • paczka makaronu (40 dag),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • pół kubka mleka,
  • zioła prowansalskie,
  • sól

Jak przyrządzić?

Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną drobno cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Następnie wrzucamy mięso mielone. Smażymy ok. 1 godz. na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso jest już dobre, wrzucamy pomidory z puszki i ew. doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi. Smażymy jeszcze ok. 5 min. Gotujemy makaron i odcedzamy go. W czasie kiedy makaron się gotuje, robimy sos beszamelowy: na patelni topimy masło, a kiedy jest już gotowe, dodajemy mąkę. Mieszamy i podgrzewamy ok. 2 min na małym ogniu. Następnie dolewamy mleko i mieszamy, aż usyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy trochę soli. Kiedy wszystko jest już gotowe, nakładamy warstwami do naczynia żaroodpornego na przemian: makaron, mięso mielone, posypujemy startym serem żółtym, polewamy sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30 min i pieczemy w temp. 100-120 st. C.

Potrzebne przybory:

naczynie żaroodporne, 2 patelnie (do mięsa i sosu), garnek na makaron, cedzak, łyżki

Jak podawać?

Kiedy zapiekanka jest dla nas za mało ostra, możemy ją polać keczupem pikantnym.

Skomentuj

Komentarze (19)

  • martaaa 27.06.2006, 16:27
    Taka zapiekanka jest rewelacyjna, mniammmm...
    0
    0 | 0
  • Basia 28.06.2006, 11:47
    Chyba ciut przesadzono z podanym czasem przysmażania mięsa????
    0
    0 | 0
  • kama 04.07.2006, 12:10
    ja robiłam to na dość małym ogniu, także mi wyszła godzinka. ale jasne, że można szybciej to zrobić, wystarczy duży ogień;)... Więcej
    0
    0 | 0
  • lalapupu 14.07.2006, 18:37
    godzine na malym ogniu to miesko bedzie nie przysmazone, ale ugotowane wzglednie uduszone :) zapiekanka sama zas w sobie wy... Więcej
    0
    0 | 0
  • kasiarka 23.02.2007, 12:14
    Zapiekanka rewelacyjna, za ten przepis należą Ci się wieeeeelkie brawa.Polecam i pozdrawiam
    0
    0 | 0
  • mini 31.03.2007, 14:34
    Zapiekanka wyszła mi super, a powiem szczerze, że gotować nie potrafię ;) Po tym jak rodzinka zajadała się ze smakiem tą za... Więcej
    0
    0 | 0
  • kasia 31.03.2007, 18:10
    świetny przepis wszyscy zjedli z apetytem wspaniała potrawa
    0
    0 | 0
  • pawelka 16.04.2007, 22:43
    chcialam sie spytac ile ma być tych warstw w naczyniu zaroodpornym?tylko jedna warstwa-makaron,mieso mielone?czy na przemia... Więcej
    0
    0 | 0
  • kama 03.12.2007, 12:27
    warstw moze byc kilka zalezy ile sie zmiesci do naczynia zaroodpornego. mi wychodza zawyczaj 2 warstwy:)
    0
    0 | 0
  • Aga 29.01.2008, 22:37
    Swietna. Dzisiaj wyprobowalam. Dodalam jeszcze duzo przypraw (czosnek, chili, pieprz etc) troszke czerwonego wina do miel... Więcej
    0
    0 | 0