8

Zapiekana fasolka szparagowa

Wegetariańskie
Te drobne, delikatne strączki zawierają prawdziwą bombę witaminową. Jednym z cennych ich składników jest kwas foliowy, tak ważny dla mam w pierwszych miesiącach ciąży. Nie trzeba zachęcać do spożywania fasolki, bo poza tym, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, jest po prostu smaczna. Zapiekana fasolka szparagowa, polana sosem na bazie sosu beszamelowego, wzbogaconego żółtkami i serem smakuje znakomicie.
Porcje: 2
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • pół kg fasolki szparagowej,
  • 3 żółtka,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • szklanka mleka,
  • 15 dag żółtego sera,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz,
  • masło do posmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Fasolkę przebrać, obciąć końcówki, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie.

Formę żaroodporną wysmarować masłem, ułożyć w niej fasolkę.

Ser zetrzeć na tarce i 1/3 posypać fasolkę.

Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę smażyć.

Następnie dolewać partiami letnie mleko, cały czas mieszając.

Gdy sos zgęstnieje, dodać żółtka i jeszcze chwilę podgrzewać.

Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Gorącym sosem zalać fasolkę i posypać resztą sera.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20 minut, aż wierzch będzie zarumieniony.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • karolka291 11.08.2011, 11:18
    Zrobię dzisiaj! Pysznie wygląda!
    0
    0 | 0
  • zo 11.08.2011, 14:48
    fasolke mozna tylko ugotowac i zjesc sama bez tuczacego sosu..
    3
    3 | 0
  • iza 11.08.2011, 16:09
    co ze słonością fasoli?-wystarczy doprawienie sosu?
    1
    1 | 0
  • buba 12.08.2011, 07:48
    To się nazywa : " pod beszamelem ".
    1
    1 | 0
  • asu 13.08.2011, 00:33
    uwielbiam nowości - przepis bardzo mi się podoba! dziękuję. w zamian zapraszam do siebie - kuchnia brazylijska to moja pas... Więcej
    0
    0 | 0
  • iza 13.08.2011, 18:48
    bardzo pysznie wygląda, uwielbiam fasolkę szparagową, gratuluję pomysłu Oliwce, miłego weekendu :)
    0
    0 | 0
  • mia 15.08.2011, 12:27
    A po co "tuczyć" fasolkę serem i kalorycznym sosem i zabijać jej oryginalny smak?Można ją podawać po prowansalsku... Więcej
    0
    0 | 0
  • miszak 22.11.2011, 10:51
    Dobra rzecz sam wypróbowałem ten przepis i naprawdę jestem z niego zadowolony, szkoda tylko, że dobrej fasolki szparagowej ... Więcej
    0
    0 | 0