0

Zalewajka

Zupy
Porcje: 4
Koszt: 20 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 10-12 młodych grzybów tzw. panienek (Amanita fulva - muchomor rdzawobrązowy) lub 3-4 suszone podgrzybki, prawdziwki itp., 4-6 średnich ziemniaków, 2 białe kiełbasy lub inne w zależności od upodobań (może być zwyczajna), 15-20 dag wędzonki (boczek, podgardle), 2 średnie cebule, 4-3 duże liście laurowe, 8-10 ziaren ziela angielskiego, 10-15 ziaren pieprzu czarnego,
  • sól, ostra mielona papryka, suszony majeranek,
  • 250 ml żurku lub barszczu białego, opcjonalnie: mąka, śmietana 12%.

Jak przyrządzić?

Grzyby starannie myjemy (najlepsze są młode, te z nieotwartym kapeluszem), ogonki krótko przycinamy. Suszone moczymy kilka godzin. W ok. 2 litrowym garnku zaparzamy białą kiełbasę lub zagotowujemy i chwilę gotujemy wodę z inną kiełbasą. Kiełbasy wyjmujemy. Do wody dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek pokrojony w talarki, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Jeżeli nie chcemy w trakcie jedzenia wyławiać z talerza ziarenek pieprzu, pod koniec gotowania wsypujemy mielony do smaku. Dodajemy panienki lub suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Solimy wedle uznania tak, aby ziemniaki były dostatecznie słone. Gotujemy do momentu, kiedy grzyby, cebula i ziemniaki będą dostatecznie miękkie. W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię pokrojoną w kostkę i opaprykowaną wędzonkę. Smażymy do wytopienia tłuszczu i dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę. Całość zrumieniamy i dodajemy do garnka z zupą. Kiedy składniki zmiękną, wlewamy żur lub barszcz biały, próbując, czy całość nie będzie za kwaśna (zależy to od barszczu, jeden jest kwaśniejszy od drugiego). Jeżeli przesadzimy, dolewamy wody i gotujemy ok. 10 minut. Kiedy zdejmiemy garnek z kuchni, dodajemy parę szczypt majeranku i mieszamy. Koneserzy mogą zagęścić zupę mąką i zarobić dodatkowo śmietaną, ale ja lubię czystą zalewajkę. Smacznego.

Potrzebne przybory:

Garnek ok. 2 litrowy, łyżka, deska do krojenia, pojemnik do moczenia grzybów.

Jak podawać?

Zalewajkę podajemy z kiełasą i jak kto woli z chlebem.

Skomentuj

Komentarze (0)

  • gość 03.01.2017, 00:08
    a co i jak dodać żeby się zalewajka nie ścieła ,no np śmietane kiedy i jak ,i jak mąką zagęścić bez dodatkowych wiadomości ... Więcej
    0
    0 | 0