10

Wytrawne ciasto serowe

Wegetariańskie
Wykwintna przekąska z francuskim rodowodem. Proste w wykonaniu ciasto nie wymaga doświadczenia w kuchni. Można je podawać w plastrach, na ciepło lub pokrojone w dużą kostkę, na zimno, choćby do piwa. Ostateczny rezultat zależy od rodzaju sera. Ser typu camembert może być naturalny, z ziołami, z grzybami a ostatnio pojawił się także kozi. Każdy z nich jest dobry do przygotowania ciasta, nadając mu określony, na przykład ziołowy aromat.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 2 serki typu camembert,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz,
  • 250 ml mleka,
  • 12 dag masła,
  • 30 dag mąki,
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia.

Jak przyrządzić?

Całe jajka ubijamy mikserem z solą i pieprzem.

Dodajemy mleko, stopione masło, a następnie mąkę i proszek do pieczenia.

Ser kroimy w kostkę (1 cm) i dodajemy do ciasta.

Dokładnie mieszamy.

Ser warto wcześniej schłodzić, by łatwiej się go kroiło.

Przekładamy ciasto do natłuszczonej odrobiną masła formy do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać?

Podajemy na ciepło lub zimno, najlepiej w towarzystwie zielonej sałaty.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (10 komentarzy)

  • 06.04.2010, 18:15
    2 serki,ale po ile g?Sa rozne!
    0
    0 | 0
  • marg 06.04.2010, 21:52
    ale to z zewnątrz sie tak ladnie dopiecze (na wierzchu pewnie jeszcze starkowany zolty ser tak super wygląda.?) ale w środk... Więcej
    0
    0 | 0
  • ktos tam! 06.04.2010, 22:25
    Moze ktos podac mi przepis na paprykarz blagam!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0
    0 | 0
  • magne 07.04.2010, 17:09
    Mnie się przepis spodobał. Szybko, prosto i niedrogo.
    0
    0 | 0
  • Ewelina 18.04.2010, 03:12
    wypróbowałam i muszę przyznać, że niezwykle ciekawe "ciasto":) zawsze coś innego, niż te standardowe słodkości. p... Więcej
    0
    0 | 0
  • Kiki 20.04.2010, 20:18
    No i fajnie, tylko co mi z tego, jak nie mogę mleka krowiego, masła ani jajek...
    0
    0 | 0
  • oregano 30.04.2010, 14:58
    probowalam, i muszę przyznac ze jest to wyjatkowy smak. Dla mnie... BOMBA!!! Smak ktory chodzi za mna juz od dluzszego czas... Więcej
    0
    0 | 0
  • 15.01.2012, 21:46
    to wyglada przepysznie:)Jakiej wielkosci ma byc ta blaszka?taka standardowa - prostokatna?
    0
    0 | 0
  • gość 04.11.2014, 10:48
    pyszne ciasta i domowe potrawy z przepisu Mamy http://www.przepismamy.pl
    0
    0 | 0
  • gość 04.11.2014, 13:57
    myślę, że można też upiec w foremkach do muffinek, piekłam podobne, wyszły przepyszne
    0
    0 | 0