10

Wątróbka z jabłkami

Dania główne
Kto wątróbkę ceni, niech spróbuje. Jabłka to idealny do niej dodatek. Dzięki tym owocom staje się naprawdę szlachetnym mięsiwem. Po prostu wątróbka lubi jabłka. A i pracy przy tym niewiele. Jedyny warunek, to odpowiednie jabłka. Takie do przetwarzania na ciepło. Ale nie ma obaw. Nawet zimą można kupić na straganach szare renety. A że wątróbka lubi także czerwone wino i zioła, to efekt jest naprawdę wyśmienity.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 3 twarde kwaskowe jabłka (np. renety),
  • 50 dag wątróbek kurzych,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 kieliszek wina czerwonego,
  • 3 łyżki oliwy do smażenia,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Jabłka kroimy na ósemki i podsmażamy na oliwie.

Kiedy lekko zmiękną (po ok. 5 minutach) na patelnię wkładamy oczyszczone wątróbki i smażymy na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony.

Zmniejszamy ogień, całość posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem, wlewamy wino i dusimy przez 5 minut.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami oraz sałatą.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (10 komentarzy)

  • mIsia 13.01.2011, 08:22
    Wątróbka mniam uwielbiam tylko ze jabłuszka smaze osobno i na masełku łącze dopiero po upieczeniu i na koncu też solę i pie... Więcej
    0
    0 | 0
  • dziadek 13.01.2011, 11:10
    Niestety pani Zuzo, tym razem muszę z panią polemizować. Jabłka to nie był idealny dodatek do mojej wątroby. Dzięki tym o... Więcej
    0
    0 | 0
  • o rzeszty 13.01.2011, 16:06
    robilam raz watrobke z jablkami, ale musze przyznac, ze preferuje z cebulka i pieczarkami :)
    0
    0 | 0
  • damianrally 13.01.2011, 17:30
    no nie powiem ...ciekawie wyglada... w smaku tez może być interesująca ....tylko nie używałbym tej insalaty do de... Więcej
    0
    0 | 0
  • kira 16.01.2011, 18:43
    Na mięso zabija się 24 mld zwierząt rocznie. A rzeźnia to dla wielu z nich właściwie wyzwolenie po życiu, w którym od urodz... Więcej
    0
    0 | 0
  • Mona 16.01.2011, 18:47
    Nie chcę straszyć, ale w wątrobie kumulują się wszystkie szkodliwe substancje z żywności. Czyli wątróbka jest najbardziej n... Więcej
    0
    0 | 0
  • kamycha 17.01.2011, 14:37
    moja babcia zawsze robiła z jabłkami i tłumaczyła że jabka redukuje wzdęcia po dość ciężko strawnej wątróbce...nie wiem ile... Więcej
    0
    0 | 0
  • aloiw 20.01.2011, 20:07
    ja to robię ale jabłka siekam drobno..nadają daniu wspaniały smak..polecam
    0
    0 | 0
  • Hełbaska 21.01.2011, 17:18
    Czy Wy,którzy kupujecie i gotujecie,że wątróbka jest jednym z najtańszych dań obiadowych,a i posiada różne cenne witaminy.P... Więcej
    0
    0 | 0
  • kartofelek 31.01.2011, 13:48
    Pani Zuzo,kiedy do Pani mogę przyjechać na pyszne kartofelki i nie tylko ?
    0
    0 | 0