5

Warzywny gulasz z cielęciną w sosie pomidorowym

Dania główne
Cielęcina świetnie nadaje się do gulaszu, bo nie wymaga wielogodzinnego gotowania. Mięso jest miękkie i zdrowsze od wołowiny. Do gulaszu można użyć różnych warzyw. Wybrałam paprykę, chili, cukinię, marchew, pieczarki, cebulę i czosnek. Sos pomidorowy nada potrawie słodko-kwaśnego smaku. A odpowiednia kompozycja ziół doda wspaniałego aromatu. To moja ulubiona wersja gulaszu, spróbujcie.
Porcje: 6
Koszt: 40 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 30 dag cielęciny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 marchewki,
  • pół cukinii średniej wielkości,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 30 dag pieczarek,
  • 3 papryki: żółta, zielona i czerwona,
  • 1 papryka chili,
  • garnuszek bulionu,
  • kubek przecieru pomidorowego,
  • łyżka oregano,
  • łyżeczka bazylii,
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • 2 liście laurowe,
  • szczypta przyprawy do gulaszu,
  • garść liści bazylii,
  • ewentualnie sól i cukier do smaku.

Jak przyrządzić?

Cielęcinę myjemy, usuwamy błonki i tłuste części, kroimy na kawałki, tak jak do gulaszu.

Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy przyprawą do gulaszu.

Wstawiamy do lodówki na godzinę.

W tym czasie na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.

Do cebuli dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i smażymy na niewielkim ogniu, aż woda z pieczarek odparuje.

Gotujemy bulion.

Obieramy i kroimy w kostkę marchew.

Do gotującego się bulionu wrzucamy marchew, liście laurowe i mięso cielęce – idealne na gulasz, bo nie wymaga wielogodzinnego duszenia.

W tym czasie obieramy czosnek, w paski kroimy paprykę, w drobne kawałki chili (oczywiście odrzucając gniazda nasienne).

Warzywa wrzucamy do gotującego się na małym ogniu gulaszu.

Cukinii nie obieramy, wydrążamy środek z pestkami, wyrzucamy go, a twardą część z zieloną skórką kroimy w kawałki i dodajemy do gulaszu.

Gdy woda z gotujących się warzyw trochę odparuje, wlewamy przecier pomidorowy.

Ja używam zawekowanego wcześniej, z samodzielnie przetartych pomidorów z mojego ogródka.

Taki jest najzdrowszy.

Dodajemy zioła: bazylię, oregano, zioła prowansalskie.

Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i cukrem.

Gulasz jest gotowy, gdy cielęcina jest miękka.

Jak podawać?

Podajemy z garścią podartych liści bazylii.

Do przecieraków, kopytek, ryżu, ziemniaków lub pieczywa.

Ja lubię z szarymi podsmażonymi kluskami, z buraczkami i ogórkiem kiszonym.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (5 komentarzy)

  • do obserwator 05.12.2009, 09:04
    ok, luzik W sumie jest jedna tylko postać co wali...rózne sprawy, na literę L imię ma bluemay;-)
    0
    0 | 0
  • do ter 05.12.2009, 10:45
    Aj,waj, mało apetycznie. Bo to już ktoś dwa, albo i więcej razy zeżarł.
    0
    0 | 0
  • ja 05.12.2009, 18:10
    b fajne, ale te szare kluski trohe dziwnie wygladaja :) ps a co to przecieraki?
    0
    0 | 0
  • dread 09.12.2009, 12:40
    a co robi mieso w gulaszu warzywnym ??? ludzie post jest,zapomieliscie juz?!wiecej pokory w sercach i miej zarcia w bebecha... Więcej
    0
    0 | 0
  • f23 archive 12.12.2009, 12:35
    Tylko przypominam ten ponadczasowy tekst: W żywieniu człowieka najwyższą wartość ma białko pochodzenia zwierzęcego. Białka... Więcej
    0
    0 | 0