7

Warzywa w jogurcie

Wegetariańskie
Jesienią na naszych stołach królują duszone na różne sposoby warzywa. Teraz są najtańsze i jest ich najwięcej. Jeśli jeszcze nie znasz zestawienia duszonych warzyw i jogurtu, musisz koniecznie spróbować, może twój pogląd na monotonię warzywnych dań ulegnie zmianie. Potrawa lekka i sycąca zarazem. Pasuje do ryżu, makaronu, ziemniaków i pieczywa.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • ½ papryki czerwonej,
  • ½ papryki zielonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • 4 duże pomidory,
  • 1 duża cebula,
  • garść zielonej fasolki,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki szczypiorku,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Bakłażany myjemy, suszymy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na ok. ½ godziny.

Kiedy będą upieczone, studzimy, obieramy, a cały miąższ rozgniatamy widelcem.

Papryki myjemy, czyścimy z nasion i kroimy na paseczki.

Sparzone pomidory obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.

Cebulę siekamy, a zieloną fasolkę gotujemy.

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, potem dodajemy paprykę, chwilę smażymy je razem, po czym dodajemy bakłażany i pomidory.

Dusimy wszystko 10-15 minut.

Zdejmujemy z ognia.

Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Stawiamy potrawę na ogniu, dodajemy fasolkę i gotujemy to wszystko jeszcze kilka minut.

Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy szczypiorkiem.

Na talerzu ozdabiamy połówką jajka.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub z ryżem w wersji bez jajka.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (7 komentarzy)

  • cj Piotr 19.09.2010, 17:24
    Zamiast duszenia wolę kiszenie.
    1
    1 | 0
  • dziadek 19.09.2010, 22:44
    Kolejny, niewiarygodny przepis. cyt.: "Na talerzu ozdabiamy połówką jajka." Policzyłem te jajka i za każdym razem... Więcej
    1
    1 | 0
  • cj Piotr 19.09.2010, 22:51
    Niby Dziadek, a jaki (s)ekspert... ;-) Wiem - ostatnio doświadczyłem i ...przeżyłem :-)))
    1
    1 | 0
  • dziadek 20.09.2010, 01:00
    Nie daje mi spokoju ta sprawa. Policzyłem jeszcze raz jaja w talerzu i wyszł mi półtora! Dziwne jakoś.
    1
    0 | 1
  • ziutka:) 20.09.2010, 14:43
    Czy ja moge dac troche wiecej jajek? Ta polowka jakos tak malo apetycznie wyglada.... Mam jajka od baby :) wygladaja o wiel... Więcej
    2
    0 | 2
  • beata 20.09.2010, 23:19
    Jakie dylematy!! Połówką jajka czyli jajka podzielone na połówki lub ćwiartki jak pokazane na zdjęciach.
    1
    1 | 0
  • gośćbraga 31.07.2014, 18:24
    taka jakaś mamałyga ...
    1
    1 | 0