4

Warzywa w cieście po chińsku

Wegetariańskie
Dobra przekąska lub wegetariańskie danie na chłodne jesienne wieczory. Przyprawa pięciu smaków, dostępna niemal w każdym sklepie, i specjalnie przyrządzone ciasto uczynią z codziennych warzyw orientalną przyjemność. Brukselka, brokuły i kalafior lekko podgotowane, a następnie smażone w aromatycznym cieście, mają szansę stać się przysmakiem także dla wybrednych.
Porcje: 4
Koszt: 15 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 20 dag brokułów,
  • 20 dag kalafiora,
  • 20 dag brukselki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka przyprawy pięciu smaków,
  • sól,
  • pieprz.

    Ciasto:

  • 20 dag mąki pszennej,
  • 1 i 1/2 szklanki białego wina,
  • 2 jajka,
  • 1łyżka skórki startej z cytryny,
  • szczypta soli.

  • 1 szklanka oleju,
  • ręcznik papierowy.

Jak przyrządzić?

Poprzedniego dnia warzywa dokładnie myjemy, oczyszczamy, kalafior i brokuły dzielimy na różyczki.

Wkładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 2 minuty.

Odcedzamy, wkładamy do miski.

Dodajemy do nich miód, sos sojowy i ocet oraz przyprawę pięciu smaków, sól i pieprz.

Mieszamy.

Macerujemy warzywa przez noc.

Następnego dnia szykujemy ciasto.

Mąkę mieszamy z białym winem, żółtkami, skórką z cytryny i solą.

Białko ubijamy na sztywno i łączymy z resztą ciasta.

Warzywa moczymy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor.

Po zdjęciu z patelni odsączamy na ręczniku papierowym.

Jak podawać?

Podajemy z sosem sojowym i innymi orientalnymi sosami.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • gość 04.05.2013, 01:24
    to jest straszne....
    0
    0 | 0
  • gość 02.04.2014, 12:20
    Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z ty... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 09.09.2014, 20:35
    chińskie warzywa tym się różnią od polskich, że są chińskie!
    2
    2 | 0
  • gość 10.09.2014, 10:29
    Typowa Pakora.
    0
    0 | 0