10

Tort ze śliwką w koniaku

Ciasta i desery
Jak każdy wytwórca tortów mam swoje ulubione i dopracowane przepisy. Ten wypracowywany był przez lata w oparciu o bazową instrukcję, której już dawno nie pamiętam. Za to po kilkunastu próbach powstał przepis na Tort przez duże T. Paczka suszonych śliwek i odrobina taniego koniaku to gwarancja udanego wypieku. Samo przygotowanie tortu, wbrew pozorom, trwa niezbyt długo, warto jednak pamiętać, że każdy tort na bazie biszkoptu potrzebuje co najmniej kilku godzin spędzonych w lodówce, by ciasto odpowiednio nasiąkło.
Porcje: 8
Koszt: 20 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 5 jaj,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • ½ łyżki masła,
  • 30 dag suszonych śliwek,
  • 1 szklanka koniaku,
  • 1 puszka kajmaku,
  • 3 łyżki wody,
  • 3 łyżki mocnej kawy,
  • polewa czekoladowa dobrej jakości.

Jak przyrządzić?

Śliwki zalewamy koniakiem i odstawiamy na kilka dni w słoiku.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek.

Białka ubijamy, gdy piana będzie sztywna, delikatnie dodajemy najpierw cukier, następnie po jednym żółtku, obie mąki, proszek do pieczenia i kakao.

Tak przygotowaną masę wlewamy do okrągłej formy wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 30 minut.

Upieczony biszkopt musi wystygnąć.

Jeśli bardzo wyrósł, przecinamy go na trzy części, jeśli jest dosyć płaski, na dwie.

Koniak ze śliwek zlewamy do miseczki, zaś same śliwki kroimy na plasterki.

Do koniaku dolewamy 3 łyżki wody i 3 łyżki kawy.

Takim syropem smarujemy wszystkie części biszkoptu.

Na pierwszą część nakładamy cienką warstwę kajmaku, następnie warstwę plasterków śliwek.

Kolejną warstwę biszkoptu traktujemy identycznie, sosem, kajmakiem a na końcu śliwkami.

Całość oblewamy polewą czekoladową.

Tort wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Jak podawać?

Podajemy schłodzony.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (10 komentarzy)

  • a morze być brandy zamiast koniaku 09.03.2012, 15:48
    bo najtanszy koniak to wydatek jakies 150 zł
    0
    0 | 0
  • dziadek 09.03.2012, 16:37
    No i dowiedzieliśmy się! Proszę bardzo! Szanowna Zuza jest wytwórcą tortów, a ten wymęczony był przez lata w oparciu o baz... Więcej
    0
    0 | 0
  • 10.03.2012, 05:38
    Ciekawy przepis ,sprobuje zrobic ,bo jest inny niz slodkie torty.
    0
    0 | 0
  • Ziemniaczanka 11.03.2012, 13:07
    Wprawdzie mamy tort bez ziemniaków ,ale narobiłaś mi smaku . Na brandy popularnie mówimy koniak i wiemy o co chodzi. Więc k... Więcej
    0
    0 | 0
  • Minin MI 12.03.2012, 08:39
    wyglądem nie zachwyca ale śliwki czekolada i koniak brzmi interesujaco chyba sie skusze i zrobię :)
    0
    0 | 0
  • Anita 31.03.2012, 11:05
    ja, wlasciwie zastanawiam sie, czytajac podane przepisy, a pozniej komentarze, dlaczego taki ktos jak "dziadek" z... Więcej
    0
    0 | 0
  • Anita 31.03.2012, 11:05
    ja, wlasciwie zastanawiam sie, czytajac podane przepisy, a pozniej komentarze, dlaczego taki ktos jak "dziadek" z... Więcej
    0
    0 | 0
  • 03.04.2012, 22:30
    brzydko wygląda, kajmak jest bardzo słodki, biszkopt + kajmak + czekolada to za dużo cukru, ale brandy/koniak, może być! ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Mrówka 09.12.2012, 22:18
    Pyszności! Ale polecam serdecznie wypróbować wersję z kajmakiem własnej produkcji, bo jest o niebo lepszy od tego "zap... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość Już robiłam,pychotka polecam wszystkim :-) 17.03.2014, 17:33
    Już robiłam,pychotka polecam wszystkim :-)
    0
    0 | 0