3

Tort śmietanowo – truskawkowy

Ciasta i desery
Przygotowanie tortu jest skomplikowane tylko wtedy, gdy jest okazjonalny, na uroczyste przyjęcia. Taki zwykły dla rodziny, na deser po niedzielnym obiedzie jest prosty. Zawsze biszkopt można upiec dzień wcześniej, a później tylko wykończyć kremem i dodatkami. Tort z bitą śmietaną, kremem budyniowym i aromatycznymi truskawkami jest lekki, orzeźwiający, doskonale komponuje się z letnimi popołudniami. Dobrze nasączony rozpływa się w ustach, a świeżo ubita śmietana nie ma sobie równych. Zamiast truskawek można użyć innych owoców.
Porcje: 8
Koszt: 30 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 5 jajek,
  • szklanka mąki,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • opakowanie kremu do karpatki,
  • pół kostki masła,
  • pół l mleka,
  • pół kg truskawek,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół l śmietany kremówki,
  • 2 fiksy do śmietany,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka spirytusu,
  • łyżeczka cukru.

Jak przyrządzić?

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pół szklanki cukru i cukru waniliowego. Żółtka ubić mikserem i powoli wlać do piany z białek. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Piec w 170 stopniach, 25 minut. Krem karpatkowy ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wystudzić, ciągle mieszając. Do masy budyniowej dodać pół kostki masła i zmiksować na gładki krem. Przygotować szklankę przegotowanej wody, dodać spirytus, łyżkę cukru i sok z cytryny. Biszkopt podzielić na 3 części. Pierwszą ułożyć w tortownicy, nasączyć przygotowanym płynem i rozsmarować połowę kremu. Przykryć drugim plackiem, nasączyć i rozsmarować pozostały krem. Przykryć ostatnim plackiem i również go nasączyć. Śmietanę ubić z dwiema łyżkami cukru i fiksami, posmarować boki i wierzch tortu. Truskawki pokroić w plasterki i udekorować tort.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • gość 31.07.2013, 13:26
    to musi być pyszne !!!!!!!!!!
    1
    1 | 0
  • Marta 04.08.2013, 22:09
    Musi być pyszne,w Lidlu kupuję ciemne śliwki i dodaję do ciast biszkoptowych
    3
    1 | 2
  • gość 31.05.2015, 09:04
    Zrobiłam wczoraj, jest wyśmienity! :)
    1
    1 | 0