8

Torcik jagodowy

Ciasta i desery
Gdy na moim stole gości torcik z jagodami, sezon na jagody uważam za rozpoczęty. Jeśli nie możesz oprzeć się jagodziankom dostępnym o tej porze roku w każdej dobrej cukierni, zasmakujesz w tym torcie pełnym jagód. A jeśli jak ja kochasz bezy, no to jesteś zgubiony. Rozpływająca się w ustach beza i śmietanowy krem, dużo jagód i rozpuszczona biała czekolada. Pycha!
Porcje: 6
Koszt: 25 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 4 białka,
  • szklanka cukru,
  • pół kg jagód,
  • pół l śmietany kremówki 30%,
  • 1 torebka zagęszczacza do śmietany,
  • 100 g białej czekolady,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki mleka.

Jak przyrządzić?

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem ¾ szklanki cukru i z odrobiną soli.

Piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni, około 10 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze około 50 minut.

Bezy nie wyjmować z piekarnika do całkowitego jego wystygnięcia.

Śmietanę ubić z pozostałym cukrem i zagęszczaczem i wyłożyć na bezę.

Na śmietanie ułożyć przebrane i umyte jagody.

Czekoladę rozpuścić z mlekiem i ciepłą polać na jagody.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • 15.07.2012, 10:57
    To się nazywa Pavlova. Konkretnie biała. Cukier należy dodawać stopniowo po łyżcze, gdy białka z solą już się ubiją. ... Więcej
    0
    0 | 0
  • Raz Putin 16.07.2012, 21:16
    Tutaj także pochwalę przepis.
    0
    0 | 0
  • mariola 17.07.2012, 13:29
    Piękny torcik ale ja zrobię z gotowymi spodami tortowymi bo już kupiłam w Lidl ,jeszcze muszę znależć jagody i ciasto będę ... Więcej
    1
    0 | 1
  • Mariola 03.11.2012, 00:06
    Rewelacyjne ciasto,ostatnio jadłam podobne zrobione na cieście francuskim linessa z Lilda z owocami wyszło super.
    1
    0 | 1
  • gość 20.03.2013, 14:40
    http://torty-ciasta-zielona-gora.manifo.com
    0
    0 | 0
  • gość 24.07.2013, 12:59
    http://zojka-dziala.blogspot.com
    0
    0 | 0
  • gość 22.07.2014, 14:32
    zamiast "zagęszczacza do śmietany" można użyć serka mascarpone który doskonale utrwali bitą śmietanę a ma sporo m... Więcej
    1
    1 | 0
  • gość 30.07.2014, 16:16
    po co zagęstnik wystarczy żelatyna
    0
    0 | 0