8

Terrina z pieczonej papryki i bakłażanów

Wegetariańskie
To francuski specjał. Wykwintna przekąska lub danie główne podawane z sałatą. Czasochłonna, pracochłonna, ale efekt wyśmienity. Jeśli ktoś miałby ochotę zrobić wrażenie na gościach, warto poświęcić 2 godziny na pracę. Terrina potrzebuje co najmniej kilku godzin, by nabrać swojej mocy. Pasztet z warzyw wabi kolorami i układem warstw. Każdy może przygotować go według własnych upodobań. Pokazany poniżej wariant terriny to mój ulubiony.
Porcje: 8
Koszt: 30 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: średnia 500

Składniki:



  • 40 dag sera feta,
  • 20 dag twarożku śmietankowego,
  • 10 dag serka topionego śmietankowego,
  • 4 czerwone papryki,
  • 2 bakłażany,
  • słoiczek czarnych oliwek,
  • 6 łyżek siekanego szczypioru,
  • ½ szklanki oliwy,
  • 1 łyżka kaparów,
  • sól.

    Sos winegret:

  • ½ szklanki oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz.

  • Dodatkowo: folia aluminiowa i forma do pieczenia.

Jak przyrządzić?

Papryki smarujemy oliwą i w całości wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Pieczemy je przez ok. 20 minut, przekładając w połowie pieczenia na drugą stronę.

Po upieczeniu wkładamy papryki do dużego słoja i zakręcamy, a jeśli słoja brak, to do plastikowej torebki, którą szczelnie zawiązujemy i pozostawiamy do ostudzenia.

Następnie otwieramy torebkę i wyjmujemy papryki.

Teraz łatwo zdjąć z nich skórę.

Płaty papryki pozbawiamy nasion i odkładamy.

Bakłażany myjemy, suszymy i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.

Obsypujemy je solą i odkładamy na ok. 30 minut, by wypuściły sok.

Po czym plastry myjemy, suszymy i obsmażamy na oliwie na złoty kolor.

Osączmy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Oliwki kroimy w paski.

Sery ucieramy razem na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy do nich 3 łyżki oliwek i szczypiorek.

Delikatnie mieszamy.

Obrane papryki kroimy na szerokie pasy.

Długą, wąską formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, by wystawała z każdej strony poza brzegi foremki.

Na dnie układamy warstwę papryki, na niej warstwę sera, następnie bakłażanów, znów sera i na końcu papryki.

Wystające kawałki folii zaginamy, by dokładnie przykryły terrinę.

Wierzch obciążamy, by masa się lepiej związała.

Wstawiamy do lodówki na noc.

Następnego dnia przygotowujemy w małym słoiczku sos winegret, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki.

Terrinę wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i przekładamy na półmisek do góry nogami.

Jak podawać?

Podajemy polaną sosem i posypaną kaparami.

Do terriny podajemy pieczywo i sałaty.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (8 komentarzy)

  • Obserwator 02.11.2010, 18:39
    W Poznaniu powiedzieliby "wuchta" sałaty na fotografiach... :-//
    0
    0 | 0
  • Wiechu 02.11.2010, 19:32
    A mnie się podoba,bo czerwono-białe,ale trochę pracochłonne.
    0
    0 | 0
  • eve 03.11.2010, 02:01
    wlasnie robie, zobaczymy co wyjdzie
    0
    0 | 0
  • mm 03.11.2010, 09:27
    tylko nie bakłażany, proszę, kiedyś zrobiłem wg przepisy ratatuj i wyszło tak obrzydliwe, że zaraz wylądowało w klopie. od ... Więcej
    0
    0 | 0
  • eve 03.11.2010, 12:51
    zrobilam. wyszlo szydlo z worka i garść bobków, ponadto dwanascie nakrętek m-14.
    0
    0 | 0
  • eve 03.11.2010, 17:41
    wyszlo nawet lepiej niz na zdjeciu:) bardzo smaczne tylko mega sycace. bachory podszywajace sie i polmozdzki do szkoly!
    1
    0 | 1
  • eve 05.11.2010, 09:02
    wszystkie inne eve nie są tymi eve co ja. ja jestem ta prawdziwa, która miałą to zrobić, a te głupie bachory urwane ze szko... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 19.07.2016, 02:28
    It would be nice to think that all who love Pete will be able to take comfort in all the positive ways that he touched the ... Więcej
    0
    0 | 0