×

3

Tarta z owocami z działki

Ciasta i desery
Kruche ciasto, owoce zebrane prosto z krzaka i puszysta pierzynka bezowa to prosty deser, ale nie znam nic lepszego... Na stole prezentuje się wspaniale i tak samo smakuje. Aż żal, że owoce takie jak porzeczki czy agrest często są niedoceniane.
Porcje: 4
Koszt: 14 zł
Trudność: wymagający
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżka śmietany,
  • pół kostki masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka agrestu,
  • szklanka porzeczki czarnej i czerwonej,
  • 2 łyżki cukru.

Jak przyrządzić?

Przesianą mąkę posiekać nożem razem z zimnym masłem.

Dodać żółtka, śmietanę, cukier, proszek do pieczenia.

Energicznie zagnieść ciasto, owinąć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.

Owoce przebrać, usunąć ogonki i zasypać łyżką cukru.

Białka ubić z łyżką cukru na sztywną pianę.

Dno i boki formy do tarty wypełnić ciastem, piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut.

Ciasto wyjąć z piekarnika, ułożyć na nim owoce, przykryć pianą z białek i piec w tej samej temperaturze około 35 minut.

Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (3 komentarze)

  • nella 03.08.2012, 09:34
    jaką śmietanę dodajemy??
    0
    0 | 0
  • gość 21.07.2013, 05:36
    zapewne normalna 18% jak do kr***ego ciasta
    0
    0 | 0
  • gość 21.07.2013, 10:22
    Zapraszam na najsmaczniejsze ciasto z dżemem porzeczkowym i smacznym kremem, naprawdę wyśmienite ciasto. Zapraszam na http:... Więcej
    0
    0 | 0