4

Tarta z dynią

Wegetariańskie
Krucha tarta znakomicie pasuje na elegancką przekąskę lub kolację we dwoje. Farsz dyniowy do tarty świetnie komponuje się z ostrym serem pleśniowym. Ser z niebieską pleśnią i oliwki o wyraźnie słonym smaku przełamują delikatny, lekko słodki smak dyni.
Porcje: 4
Koszt: 22 zł
Trudność: średni
Czas:
Kaloryczność: wysoka 1000

Składniki:

  • Ciasto:

  • 1 i ¼ szklanki mąki,
  • ¾ kostki zimnego masła,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 3-5 łyżek zimnej śmietanki.

    Farsz:

  • 60 dag miąższu dyni,
  • 150 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią np. dor blue,
  • mały słoiczek czarnych oliwek bez pestek,
  • jajko,
  • pół szklanki śmietany,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.

  • Tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?

Masło rozetrzeć palcami razem z mąką i solą.

Dodać śmietanę i zagnieść, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie zwarte i elastyczne.

Odstawić do lodówki na około godzinę.

Następnie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, wcześniej posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut.

Miąższ dyni zmiksować, dodać jajko i śmietanę i jeszcze chwilę miksować.

Przyprawić odrobiną soli, pieprzem i gałką muszkatołową.

Masę wylać na podpieczone ciasto, posypać pokruszonym serem pleśniowym i rozłożyć przekrojone na pół oliwki.

Piec w piekarniku jeszcze około 20 minut.

Wersja do druku
Skomentuj

Komentarze (4 komentarze)

  • ..uje 28.12.2011, 13:42
    ...przepraszamy, przepis wspaniały, wygląda smakowicie, na pewno spróbujemy, zrobimy, palce lizać cała rodzina się zajadała... Więcej
    0
    0 | 0
  • gość 09.04.2014, 14:22
    Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, ... Więcej
    1
    0 | 1
  • braga 22.09.2014, 15:55
    zrobiłabym !
    1
    1 | 0
  • gość 23.09.2014, 05:47
    Nooo,musi byc rzeczywiscie smaczna :(
    0
    0 | 0