0

Tajska zupa curry z kurczakiem

Zupy
Porcje: 3
Koszt:
Trudność: prosty
Czas:
Kaloryczność: niska 250

Składniki:

  • 1x pierś z kurczaka,
  • 1x zupka chińska,
  • zielona pasta curry,
  • 1x marchewka,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • kostka rosołowa,
  • słodka papryka, ostra papryka, pieprz, sól.

Jak przyrządzić?

W niewielkim garnku, w około 3 szklankach wody ugotować pierś z kurczaka oraz marchewkę razem z kostką rosołową i sosem sojowym. Ugotowane wyciągnąć z bulionu i drobniutko posiekać. Włożyć z powrotem do bulionu. Do gotującej się zupy wedle uznania dodać 1-3 łyżki zielonej pasty curry. Pogotować chwilkę na małym ogniu doprawiając przyprawami. W miseczce zalać zupkę chińską połową ilości wody i poczekać aż makaron napęcznieje. Do miseczek włożyć makaron i zalać zupą. Można udekorować zieloną cebulką. Smacznego.

Jak podawać?

Najlepiej prezentuje się w ceramicznych miseczkach z ceramicznymi łyżeczkami jednak te drugie średnio nadają się do jedzenia makaronu.

Skomentuj